Ruskí lekári uviedli dva dôvody podľa ktorých sa človek nemôže očkovať proti COVID-19

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 15:02 • 2 min
Ruskí lekári uviedli dva dôvody podľa ktorých sa človek nemôže očkovať proti COVID-19

MOSKVA – Existujú iba dva vážne dôvody na lekárske zamietnutie očkovania proti COVID-19. Informuje o tom RBC s odvolaním sa na opýtaných lekárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvou kontraindikáciou je závažná alergická reakcia na zložky vakcíny. Podľa terapeuta, kandidáta na lekárske vedy Andreja Kondrakhina, lekárske odmietnutie je možné získať, ak alergia vznikla pri podaní inej vakcíny a pacient bol sledovaný alergikmi. Expert poznamenal, že k závažným alergickým reakciám na vakcínu okamžitého tipu patrí napríklad opuch Quincke alebo anafylaktický šok.

 

img

 

Prečítajte si: Tokio hlási rekordný nárast infikovaných. V Paríži sa taktiež začína zvyšovať počet nakazených, no aj tak otvárajú nočné kluby

 

Druhým dôvodom odmietnutia očkovania je precitlivenosť v anamnéze  pacienta na zložky predtým podaných vakcín. Podľa alergológa-imunológa Vladimíra Boliboka hovoríme o vysokej a dlhodobej telesnej teplote, začervenaní a opuchu v mieste vpichu s veľkosťou viac ako osem centimetrov. Potravinová alergia však nie je kontraindikáciou očkovania.

 

Prečítajte si: V Prahe sa spúšťa očkovanie bez registrácie. Ľudia dostanú vakcíny na hlavnej stanici i v nákupnom centre

 

img

 

Okrem toho sú možné dočasné lekárske zamietnutia očkovania, ktoré sa vydávajú v prípade exacerbácií chronických ochorení alebo akútnej fázy infekčných chorôb. Pre osvedčenie o lekárskom zamietnutí očkovania treba kontaktovať praktického lekára.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Pred úradom vlády sa koná protest proti očkovaniu. Pridali sa aj strany HLAS-SD a SNS

 

Alexander Gorelov, zástupca riaditeľa vedeckej práce Ústredného výskumného ústavu epidemiológie v Rospotrebnadzore, predtým uviedol, že kolektívna imunita voči COVID-19 v Rusku by sa mala sformovať v nadchádzajúcej jeseni. Pripomenul tiež, že Rusko je jedinou krajinou, kde lekár môže pacientovi ponúknuť tri úplne odlišné vakcíny, čo je dôležité, ak má pacient kontraindikácie alebo alergické reakcie.

 

img

 

Teraz sú v Rusku registrované štyri vakcíny proti COVID-19. Sú nimi Sputnik V, Sputnik Light, ktoré boli vyvinuté Národným výskumným centrom pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamalea. Ďalšími sú EpiVakKorona z Novosibirského centra Vektor a Kovivak z centra Čumakova. Okrem toho, center Vector predložilo dokumenty na registráciu ďalšieho lieku - EpiVacCorona-H.

 

 

   

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona