Projekt RO©K NA DZEDZINE vyráža na turné! V týchto mestách predstavia jedinečnú multi-žánrovú šou

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 17:30 • 2 min
Projekt RO©K NA DZEDZINE vyráža na turné! V týchto mestách predstavia jedinečnú multi-žánrovú šou

Výpravný projekt s osemdesiatimi účinkujúcimi k výročiu založenia Folklórneho súboru Šarišan má od minulého roka v Divadle Jonáša Záborského v Prešove obrovský úspech. Túto veľkú multi-žánrovú šou sprevádza putovná výstava unikátnych fotografií s najznámejšími populárnymi umelcami, hercami a moderátormi, z východného Slovenska.

slovakia

left justify in out

Veľkolepé folklórno-rockové predstavenie „Ro©k na dzedzine“ predstavuje život na slovenskej dedine počas kalendárneho roka plného krásnych tradičných zvykov a obyčajov. Tieto zvyky sú vyrozprávané tancom, spevom a hudbou a to nielen ľudovou, ale aj rockovou. Účinkujú členovia FS Šarišan, rockoví hudobníci Rock Band SKPO a herečky z prešovských divadiel.

22. marca umelci vyštartujú na turné z Trenčína cez Bratislavu do Žiliny. Tento jedinečný folklórno - rockový projekt je sprevádzaný výstavou veľkých fotografických obrazov s populárnymi osobnosťami, ktorí majú korene na východnom Slovensku. Mnohí z nich prídu na predstavenia aj osobne. Napríklad herec a moderátor Michal Hudák príde na bratislavské predstavenie a vraj tejto udalosti prispôsobí aj svoje oblečenie!

Tvorcami projektu sú folkloristka a dramaturgička Jana Pitková, réžia Viliam Mikula, choreografie Ivana Antolová Kučerová, Viliam Mikula a populárny Lacko Cmorej, hudobné úpravy Ľubomír Šebej, Martin Husovský a Radoslav Gajdoš. Skúsení folkloristi ponúkajú špičkové tanečné čísla, vynikajúce spevácke výkony, našu slovenskú tradičnú ľudovú aj netradičnú rockovú hudbu, a k tomu zvláštnu atmosféru starých zvyklostí. Originálnym spôsobom stvárňujú naše sviatky a regionálne zvyky, ktoré znova potvrdzujú, že náš folklór je naozaj pestrý, a je právom považovaný za jeden z najkrajších na svete!

Originálne fotografické obrazy zobrazujú dvanásť mesiacov v roku, a výstava týchto vtipných výjavov sprevádza predstavenia na celom turné. Stvárňujú naše najdôležitejšie sviatky roka, a autor fotografií Ján Štovka si prizval do každého obrazu populárne osobnosti umeleckého sveta. Umelci sú v krojoch a vo vtipných situáciách, takže ich možno ani nespoznáte, ale určite medzi nimi nájdete aj spomínaného Michala Hudáka spolu s hudobníkom Mariánom Čekovským, Petra Lipu spolu s Petrom Bičom, Juniora Milana Zimnýkovala, aj sympatický manželský pár – medzinárodne uznávanú krásnu herečku Gabiku Marcinkovú a Martina Mihalčína spolu s jeho kapelou Heľenine oči.

V krojoch sú aj speváčky Katka Knechtová a Katka Koščová, herečka Veronika Husovská a jej manžel Martin Husovský, protagonista skupiny Komajota. Na jednom obraze nájdete aj známeho herca Eugena Libezňuka a predstaviteľa skupiny Hrdza Slava Gibartiho, ale aj našu prvú MISS krásnu Ivanu Christovú. A nemôžu chýbať Kandráčovci a tri najznámejšie speváčky ľudových piesní Mária Mačošková, Anna Servická a Anna Poráčová.

Spolu s členmi FS Šarišan originálnym spôsobom ilustrujú celoročný cyklus sviatkov na našej tradičnej dedine. Výstavu si môžete pozrieť pred každým predstavením „Ro©k na dzedzine“ v každom meste. Takže musíte prísť skôr, aby ste si ju vychutnali!

Turné štartuje už o pár dní, v piatok 22. marca v Posádkovom klube ODA v Trenčíne, v sobotu 23. marca pokračuje v STARS Auditóriu v Bratislave - a končí v nedeľu 24. marca v Žiline v Dome odborov.

Predstavenia:

22. 03. 2024    RO©K na DZEDZINE - Trenčín
23. 03. 2024    RO©K na DZEDZINE - Bratislava
24. 03. 2024    RO©K na DZEDZINE - Žilina



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Olga Valentová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies