Pozrite si, koľko minút denne by ste mali stráviť fyzickou aktivitou. Posilníte si tak nie len srdce, ale aj myseľ

NETKY.SK • 27 November 2020, 18:41 • 2 min
Pozrite si, koľko minút denne by ste mali stráviť fyzickou aktivitou. Posilníte si tak nie len srdce, ale aj myseľ

V súčasnej situácii je veľmi náročné sa udržať v telesnej kondícii a na pravidelnej báze vykonávať aktivity, na ktoré sme boli zvyknutí. Podľa odborníkov je však veľmi dôležité vykonávať aspoň nejakú činnosť 30 či 40 minút denne. Obzvlášť ak majú ľudia sedavú prácu.

slovakia

left justify in out

Vedci vypočítali, že aby ľudia eliminovali negatívne dôsledky sedavého zamestnania je nevyhnutná aspoň 30-40 minútová telesná aktivita. Okrem rýchlej chôdze či jazde na bicykli, to kľudne môže byť aj práca v záhrade či upratovanie. Najnovšia štúdia bola publikovaná v medicínskom časopise British Journal of Sports Medicine.

 

Vysedávanie treba kompenzovať pohybom

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom upozorňuje, že práve v čase pandémie je posilňovanie imunity športovou činnosťou obzvlášť dôležité.

 

img

 

Už dlhodobo pritom odborníci upozorňujú, že sedavý životný štýl neprospieva ľudskému organizmu, ktorý sa tak automaticky stáva náchylnejším na choroby. V štúdii sa preto vedci sústredili na to, aký čas je nevyhnutné stráviť pohybom denne, aby sa zmazali negatívne vplyvy vysedávania.

 

Pracovali pritom s údajmi z prenosných zariadení na sledovanie pohybu od 44 tisícok dobrovoľníkov. Tí pritom pochádzali z rôznych kútov sveta. Dáta pritom iba zozbierali v rámci iných štúdií.

 

Stačí 30 až 40 minút denne 

Po dôkladnej analýze dospeli k záveru, že 10 hodín sedenia vykompenzuje 30 až 40 minút intenzívnej fyzickej aktivity. Do značnej miery pritom pomáha akýkoľvek pohyb, vrátane postávania.

 

img

 

„U ľudí, ktorí sedavý životný štýl kompenzujú stredne až vysoko intenzívnou fyzickou aktivitou, sa riziko predčasného úmrtia príliš nelíšilo od skupiny, ktorá v sede strávila iba minimum času,“ skonštatovali vedci.

 

To znamená, že pravidelná jazda na bicykli, rýchla chôdza či dokonca aj práca v záhrade, môže znížiť riziko predčasnej smrti až do takej miery, ako keby človek nevysedával vôbec.

 

Až štvrtina ľudí trpí nedostatkom pohybu

Táto štúdia pritom vyšla v rovnakom období ako nové pokyny od WHO. Na tomto dokumente pracovalo 40 vedcov, ktorí ľuďom odporúčajú, aby sedavý štýl života kompenzovali 150 až 300 minútami mierneho, alebo 75 až 150 minútami intenzívneho pohybu.

 

Organizácia tiež uviedla, že nedostatkom pohybu trpí až štvrtina dospelej populácie a približne 80 % mládeže. „Každý pohyb sa počíta,“ zdôraznil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Všetci sa musíme každý deň hýbať, bezpečne a tvorivým spôsobom,“ povedal Tedros.

 

img

 

Odhady organizácie pritom naznačujú, že každý rok by sa vo svete dalo predísť až 5 miliónom predčasných úmrtí, ak by boli pohybovo aktívnejší.

 

Pravidelný pohyb znižuje riziko srdcových ochorení, cukrovky a rakovinyDokáže potláčať stavy úzkosti a depresívne stavy. Zároveň zlepšuje pamäť a spomaľuje úbytok duševných schopností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona