Štátna duma odhlasovala Putinovi doživotnú imunitu. Zabezpečil si tak beztrestnosť do konca života

NETKY.SK • 18 November 2020, 11:13 • 2 min
Štátna duma odhlasovala Putinovi doživotnú imunitu. Zabezpečil si tak beztrestnosť do konca života

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu v stredu v prvom čítaní schválila návrh ústavného zákona, ktorý prezidentovi Vladimirovi Putinovi po odchode z úradu garantuje doživotnú imunitu.

slovakia

left justify in out

Zákon musí ešte Štátna duma prerokovať vo dvoch čítaniach. Následne sa ním bude zaoberať horná komora parlamentu - Rada federácie. V prípade schválenia dostane zákon na podpis samotný prezident.

 

Imunita pre bývalé hlavy štátu a ich rodinných príslušníkov bola jednou z tém júlového referenda o ústavných zmenách. Schválenie zákona sa všeobecne očakáva, nakoľko stúpenci úradujúceho prezidenta majú väčšinu v oboch komorách parlamentuV súčasnosti majú bývalí prezidenti imunitu iba za trestné činy spáchané v čase výkonu funkcie.

 

Prečítajte si tiež: Rusi hlasujú o zmene Ústavy, Putin by tak mohol ostať pri moci ešte 16 rokov


Vladimir Putin je pri moci od roku 2000. Štvrté funkčné obdobie mu končí v roku 2024. Na základe zmeny ústavy sa však 68-ročný politik môže uchádzať o ďalšie dva mandáty.

 

img

Na základe ustanovení o imunite nebude možné proti bývalým prezidentom Ruskej federácie a ich rodinným príslušníkom viesť vyšetrovania ani konfiškovať ich majetok.

 

Týka sa to aj akýchkoľvek porušení zákona v minulosti. Podľa návrhu zákona môže byť bývalý prezident zbavený imunity, ak bude obvinený z vlastizrady alebo iných závažných trestných činov a obvinenia potvrdia najvyšší a ústavný súd. Potom musia obe komory parlamentu podporiť návrh dvojtretinovou väčšinou.

 

Poslanec Pavel Krašeninnikov, jeden z autorov zákona, pre tlačovú agentúru RIA Novosti uviedol, že nový zákon sa nebude vzťahovať na Michaila Gorbačova, ktorý bol prezidentom Sovietskeho zväzu až do jeho rozpustenia v roku 1991.

 

Aktuálne je jediným žijúcim ruským exprezidentom Dmitrij Medvedev, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 2008 - 2012.

 

Mohlo by vás zaujímať: Za zmeny a doplnenia ústavy hlasovalo viac ako tri štvrtiny Rusov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies