Sociálna sieť TikTok má na krku obrovský problém. Rodičia sa ju rozhodli žalovať pre porušovanie práv ich detí

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 09:17 • 2 min
Sociálna sieť TikTok má na krku obrovský problém. Rodičia sa ju rozhodli žalovať pre porušovanie práv ich detí

AMSTERDAM – Holandským rodičom došla trpezlivosť. Čínsku sociálnu sieť pre najmladších sa rozhodli žalovať.

slovakia

left justify in out

Podľa rodičov aplikácia porušuje právne predpisy Európskej únie, pretože obsah vystavuje ich deti riziku a zhromažďuje množstvo dát. Informovala o tom televízia RTL.

 

Hromadná žaloba na TikToK

Rrodičia sa budú na súde dožadovať kompenzácií od prevádzkovateľa TikToku vo výške 1,4 miliardy eur, uviedla nezisková organizácia SOMI, ktorá je zameraná na ochranu základných práv užívateľov služieb online. Ako uviedla, zastupuje viac ako 64 tisíc nahnevaných rodičov

 

Tí sú pobúrení najmä tým, že TikTok zhromažďuje dáta maloletýchcieli na nich reklamu bez akéhokoľvek povolenia. Okrem iného sú deti vystavené nebezpečenstvu v rámci tzv. výziev, ktoré si medzi sebou zadávajú jednotlivý užívatelia, pričom v mnohých prípadoch ide o riskantné úlohy. 

 

Platformu pre deti prevádzkuje čínske konzorcium ByteDance. Ten už skôr oznámil, že robí všetko preto, aby bola zabezpečená maximálna možná miera bezpečnosti najmladších užívateľov. Ako sa píše aj v samotných pravidlách aplikácie, aby ju mohli využívať maloleté osoby, potrebujú súhlas rodičov.

 

Deti do 13 rokov by využívať určite nemali. Spoločnosť tiež na svojich stránkach informuje, že každý jeden si vie nastaviť ochranu svojho súkromia individuálne, podľa svojich potrieb. 

 

Prípad už rieši EK

Na celú situáciu okolo TikToku upozornili ešte v apríli britskí aktivisti za práva detí, ktorí navrhli podobnú žalobu, ako rodičia z Holandska.

 

Európska komisia na konci mája oznámila, že preskúma obchodné praktiky ByteDance, pričom rozbehla formálny dialóg s TikTokom. Jedným z dôvodov je práve agresívna reklama zameraná na deti. 

 

TikTok je obľúbená aplikácia najmä medzi mladistvými. Niektoré štatistiky dokonca ukazujú, že ju využíva čoraz viac ľudí, ako sociálnu sieť Facebook.

 

Platforma je primárne založená na krátkych virálnych videách, ktoré netrvajú dlhšie ako 60 sekúnd. V USA už dokonca prekonala v obľúbenosti aj Snapchat či Instagram. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies