Produkcia v stavebníctve skončila tretí mesiac v mínuse, tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Produkcia v stavebníctve skončila tretí mesiac v mínuse, tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo

Stavebná produkcia sa vo februári 2024 takmer dotiahla na úroveň vlaňajška, zaostávanie bolo pod 1 %. Prispelo k tomu hlavne spomalenie poklesu v dominantnej domácej novej výstavbe. Z pohľadu výrobného zamerania sa k minuloročnej úrovni priblížila výstavba budov, práce na inžinierskych stavbách boli nižšie o 3 %. Darilo sa opäť stavebným prácam v zahraničí, vzrástli až o 8 %.

slovakia

left justify in out

Objem stavebnej produkcie vo februári dosiahol 471 milióna eur a medziročne sa znížil o 0,4 %. Stavebná produkcia bola medziročne nižšia už tretí mesiac po sebe, ale v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi sa tempo jej poklesu výrazne spomalilo. Po zohľadnení sezónnych vplyvov však stavebná produkcia medzimesačne narástla o 5,4 %.

Štatistický úrad SR upozorňuje, že od údajov za január 2024 boli údaje za oblasť stavebníctva prepočítané v celom časovom rade z dôvodu metodických úprav – Zmena bázického obdobia a zatrieďovanie podľa činnostných jednotiek podniku. Zmena sa dotkla aj ukazovateľov ďalších odvetvových štatistík.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnil medziročný pokles stavebných prác v dominantnej oblasti odvetvia – v novej výstavbe o 1,1 %, ale aj pretrvávajúci dvojciferný prepad malej zložky odvetvia, a to ostatných prác o takmer 18 %. V miernom raste sa udržali len opravy a údržba o 0,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila takmer 91 % celkového výkonu stavebníctva.

Z hľadiska výrobného zamerania zaznamenala už iba nevýrazný medziročný pokles výstavba budov o 0,5 %. Zmiernil sa aj pokles prác na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, a to o 3,2 %.

Pozitívny vplyv na celkový výsledok stavebnej produkcie mali práce v zahraničí, ktoré po dvoch mesiacoch spomalenia dosiahli vo februári rast o viac ako 8 %. Ich podiel na celkovej produkcii predstavoval viac ako 9 %.

V súhrne za dva mesiace roka 2024 produkcia stavebníctva mala objem 865 milióna eur a medziročne klesla o 5 %. Nižšia bola dominantná tuzemská nová výstavba o 6,4 %, naopak podielovo menšie opravy a údržba vzrástli o 2,1 %.

V členení podľa výrobného zamerania medziročne klesla stavebná produkcia z výstavby budov o 4,1 % aj práce na inžinierskych stavbách o 6,3 %.

V súhrne prvých dvoch mesiacov bol objem stavebných prác v zahraničí medziročne nižší o 8,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Ilustračná (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies