Trnavský kraj má vlastnú dátovú centrálu pre integrovanú dopravu

NETKY.SK • 25 Október 2023, 08:00 • 2 min
Trnavský kraj má vlastnú dátovú centrálu pre integrovanú dopravu

TRNAVA - Vlastnú dátovú centrálu pre integrovanú dopravu v hodnote 275.000 eur, ktorá bude na základe získaných dát z mobility efektívne plánovať dopravné výkony v prímestskej autobusovej doprave, prezentoval Trnavský samosprávny kraj (TTSK) autobusovým dopravcom, stredným školám i pracovníkom z oblasti železničnej dopravy. Krajská samospráva ju zaobstarala v rámci projektu Clean Mobility z Operačného programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Rakúsko.

slovakia

left justify in out

"Dátová centrála predstavuje ďalší významný krok k zatraktívneniu verejnej dopravy, čo je našou dlhodobou prioritou. Ide o projekt, ktorého výsledky budú viditeľné v horizonte pár rokov. Cestujúcim prinesie dostupné, efektívne a komfortné služby, spojené s garanciou nadväznosti liniek i iných druhov dopravy a zavedením taktovej dopravy," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

TTSK v rámci projektu vybuduje centrum na zbieranie a výmenu integrovaných dopravných údajov o mobilite. Systém bude evidovať cestovné poriadky všetkých liniek na území kraja, vrátane trás. Centrála bude zbierať informácie z jednotlivých vozidiel, ich polohu a prípadné odchýlky od cestovných poriadkov. Systém automaticky vyhodnocuje meškanie spojov, poskytne prehľad všetkých nadväzností liniek. So zozbieranými dátami bude pracovať Odbor dopravnej politiky TTSK pri vyhodnocovaní dopravných výkonov zazmluvnených dopravcov.

Dátovú centrálu dodala spoločnosť TransData s. r. o., ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. Okrem hardvérového a softvérového vybavenia dátovej centrály zabezpečí aj servis a ďalší rozvoj systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Záhorí.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies