AKTUALIZÁCIA: Fico zorganizuje petíciu týkajúcu sa amerických vojsk. Hlas-SD však na to nevidí dôvod

NETKY.SK • 8 Január 2022, 14:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Fico zorganizuje petíciu týkajúcu sa amerických vojsk. Hlas-SD však na to nevidí dôvod

BRATISLAVA - Prípadnú petičnú akciu na vyhlásenie referenda o prítomnosti amerických vojsk na území SR chce zorganizovať strana Smer-SD výlučne vo vlastnej réžii. Andrej Danko úplne nesúhlasí. Hlas-SD zmluvu v súčasnej podobe nepodporí, no nevidí dôvod rozhodovať o zmluve týkajúcej sa obrannej spolupráce medzi SR a USA (DCA) v referende.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 8. 1. 17:00

 

„Je to úloha politikov a ústavných orgánov, aby takúto zmluvu vyrokovali v prospech Slovenskej republiky a nezaťažovali ňou občanov," oznámila názor strany hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Pripomenula zároveň, že Hlas zmluvu v súčasnej podobe nepodporí.

 

img

 

„Pri téme referenda bude Hlas neustále pripomínať, že je stále na stole 600 000 právoplatných podpisov ľudí žiadajúcich vypísanie referenda o predčasných voľbách. To je dnes zásadná úloha celej politickej scény, aby sa zmenou ústavy vrátila ľuďom do rúk moc rozhodovať o svojej vláde," dodala.

 

Pôvodná správa

 

Na sobotňajšej tlačovej konferencii to pri otázke o spojencoch pri petícii spresnil líder Smeru-SD Robert Fico. „Ako silná strana so zastúpením na celom Slovensku dokážeme petičnú akciu rozbehnúť tak, že ktokoľvek ju môže podporiť a môže sa k nej pridať, budeme ju však organizovať sami ako strana Smer-SD," uviedol. Priznal, že predchádzajúca petícia za vypísanie referenda o predčasných parlamentných voľbách, ktorá bola spoločnou aktivitou viacerých strán i občianskeho sektora, bola "trochu ťažkopádna".

 

img

 

K petičnej akcii a zberu podpisov chce Smer-SD pristúpiť za predpokladu, že v Národnej rade (NR) SR neprejde návrh na vypísanie referenda o prítomnosti americkej armády na území SR. „Vtedy okamžite odštartujeme petičnú akciu, chystáme veľké turné po Slovensku," avizoval Fico. V petícii bude otázka o americkej armáde na území SR jednou z dvoch, druhá sa bude týkať zmeny ústavy v prípade možnosti referenda o predčasných parlamentných voľbách.

 

img

 

Predstavitelia Smeru oznámili iniciatívu na pôde NR SR i možnú petíciu v súvislosti s odmietaním plánovanej dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA (DCA). Smer považuje zmluvu za nevýhodnú a porušujúcu zvrchovanosť krajiny.

 

Mimoparlamentná SNS je presvedčená, že v prípade petície za referendum o prítomnosti amerických vojsk na území SR by malo ísť o spoločnú akciu strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS. „Mali by sme spolupracovať ako pri predchádzajúcej petícii a v komunálnych voľbách, aby sme ukázali jasný postoj Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi,“ vyjadril  Andrej Danko.

 

img

 

Tomu, že Robert Fico avizuje petíciu len v réžii Smeru-SD, nerozumie, myslí si však, že expremiér tým opakuje svoje politické chyby. „Na jednej strane Smer-SD opakovane deklaruje potrebu spolupráce, na druhej strane v situáciách, keď je potrebné sa spojiť, využíva politické nápady SNS a prezentuje ich nie prvýkrát pred verejnosťou ako svoje," upozornil Danko.

 

Prečítajte si: Hlas-SD sa pridal k Smeru-SD. Nepodporuje dohodu o obrannej spolupráci s USA

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies