Problémy s hmotnosťou má väčšina Slovákov, upozorňujú odborníci

NETKY.SK • 3 November 2016, 15:09 • 2 min
Problémy s hmotnosťou má väčšina Slovákov, upozorňujú odborníci

BRATISLAVA - Situácia s nadváhou a obezitou je podľa odborníkov na Slovensku podobne ako vo viacerých európskych krajinách alarmujúca.

slovakia

left justify in out

"Slováci sú na tom veľmi zle. Sú na tom podstatne horšie ako okolitá Európa. Sedem z desiatich mužov má nadhmotnosť a obezitu, šesť z desiatich žien má nadhmotnosť a obezitu," hovorí Ľubomíra Fábryová, predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (OS SDS).

 

Problémy s hmotnosťou tak má 60 percent slovenskej dospelej populácie v produktívnom veku. Kritériá pre obezitu spĺňa podľa jej slov 25 percent dospelých mužov a žien a asi jedno percento dospelej populácie patrí do kategórie ťažkej obezity. Problém sa týka aj detí. Ako upozornila Fábryová, obezita v detskom a adolescentnom veku narastá. Obezita pritom významne skracuje dĺžku života a je spojená s vyššou úmrtnosťou oproti osobám s normálnou hmotnosťou.

 

Obezita je často vnímaná ako otázka životného štýlu a nie chronické ochorenie, ktoré treba zavčasu liečiť. Kým zdraví jedinci potrebujú preventívne a vzdelávacie programy, aby dokázali zmeniť svoj životný štýl, u ľudí s nadváhou a obezitou iba zmena životného štýlu nestačí, upozorňuje Barbara Ukropcová, vedúca Pracovnej skupiny pre cvičenie a fyzickú aktivitu v liečbe obezity pri OS SDS.

 

Základom riešenia obezity sú režimové a diétne opatrenia, ako aj behaviorálna liečba. Pokiaľ má však obézny človek aj cukrovku či vysoký krvný tlak, využíva sa aj farmakologická liečba, priblížila Fábryová. Slovenským pacientom je od tohto roku k dispozícii aj nová kombinačná antiobezitická liečba s účinnými látkami naltrexon-bupropión. U niektorých pacientov je tiež možnosť chirurgického riešenia. Bariatricko-metabolickou chirurgiou sa zaoberajú odborníci v trnavskej fakultnej nemocnici.

 

Na problematiku obezity upozornia aj 14. Slovenské obezitologické dni, ktoré budú 4. a 5. novembra v Trnave. Medzinárodné podujatie, ktoré sa koná pod záštitou prezidenta Andreja Kisku, ponúkne priestor pre odborníkov venujúcich sa obezite ako obezitológovia, diabetológovia, kardiológovia, pediatri či vedci.

 

Obezita a nadhmotnosť sú globálnym problémom. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpelo v roku 2014 vyše 1,9 miliardy dospelých nadhmotnosťou a ďalších 600 miliónov obezitou. Od roku 1975 do roku 2014 sa tak výskyt obezity zdvojnásobil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies