Príslušníci z NAKA obvinili viaceré osoby aj šéfov SIS a NBÚ

NETKY.SK • 18 August 2023, 10:47 • 2 min
Príslušníci z NAKA obvinili viaceré osoby aj šéfov SIS a NBÚ

Bratislava- Obvinenia piatich ľudí sa týkajú zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov

slovakia

left justify in out

Veľká policajná razia v podaní príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zdvihla zo stoličiek mnohých politických aktivistov a poriadne rozbúrila už aj tak nepokojné vody našej politiky. Zadržané boli viaceré vplyvné osoby, medzi nimi aj šéfovia Slovenskej informačnej služby (SIS) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). 

 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok 17. augusta 2023 obvinila viacero osôb. Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala o zvolanie bezpečnostnej rady. Premiér Ľudovít Ódor ju zvolal na piatok ráno. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

 

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví. Na spoločné konanie bola vec spojená s ďalším prípadom, v ktorom sa vyšetruje zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Obvineniu čelí okrem bývalého príslušníka SIS Vladimíra P. aj príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman K. Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS.

 

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady SR sa zúčastní aj prezidentka Zuzana Čaputová. Riaditeľ SIS Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií. Prerušil preto svoju plánovanú zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko. Zúčastní sa na piatkových procesných úkonoch. Medzi obvinenými je aj brat šéfa poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského, bývalý šéf SIS Vladimír P. Poslanec potvrdil, že jeho brat je služobne v zahraničí a čo najskôr sa vráti. Chce byť plne súčinný. Obvinený je aj riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. O obvinení sa dozvedel z médií, je na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie.  

Zásahy NAKA vyvolalo množstvo politických reakcií. Opozičný Smer-SD hovorí o policajnom prevrate, snahe o likvidáciu opozície. Inicioval mimoriadne rokovanie Národnej rady SR. Žiada odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana. Od prezidentky chce vysvetlenie, aké opatrenie prijala na zabezpečenie riadneho chodu ústavných orgánov. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár oznámil, že sa schôdza uskutoční v pondelok 21. augusta 2023. V súvislosti s dianím hovorí o zneužívaní práva určitou skupinou v bezpečnostných zložkách, ktorá odstaví každého, kto sa jej postaví do cesty. V reakcii na obvinenie dvoch osôb z účelového vypracovania správy SIS uviedol, že bola podľa neho vypracovaná zákone.

 

Podľa Progresívneho Slovenska neexistuje dôkaz, ktorý by potvrdzoval paranoidné konšpirácie predsedu Smeru-SD Roberta Fica o sprisahaní proti opozícii. - Hlas-SD považuje zatýkanie najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek šesť týždňov pred parlamentnými voľbami za neprípustné ovplyvňovanie rozhodnutia voličov. Zdôraznil potrebu silného štátu, ktorý zabezpečí transparentnú civilnú kontrolu nad ozbrojenými zložkami. V KDH sú znepokojení situáciou v bezpečnostných zložkách. Očakávajú vysvetlenie.

 

Za ľudí vyzvala strany Smer-SD, Hlas-SD i ďalšie strany, aby nezneužívali zásahy polície na svoju politickú kampaň a nechali orgány činné v trestnom konaní riadne pracovať. Expremiér a šéf Demokratov Eduard Heger odkázal Smeru-SD, že výkon spravodlivosti nie je žiadny prevrat. Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra zdôraznilo, že zásah policajných zložiek si v demokratickom štáte vyžaduje prísny dohľad a komunikáciu s verejnosťou. SaS považuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu v súvislosti so zásahom NAKA a akciou Rozuzlenie za snahu spolitizovať OČTK. Ocenili zvolanie bezpečnostnej rady a prácu polície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies