Prílet európskych lídrov na vojenské letisko bude stáť Belgicko 100.000 eur

NETKY.SK • 1 Február 2012, 14:22 • 2 min
Prílet európskych lídrov na vojenské letisko bude stáť Belgicko 100.000 eur

Prílet európskych lídrov na vojenské letisko bude stáť Belgicko 100.000 eur

slovakia

left justify in out

img

Dvadsať z 27 európskych lídrov, ktorí sa v pondelok zúčastnili zasadania Európskej rady v Bruseli, pristálo so svojimi lietadlami na vojenskom letisku Beauvechain, pretože pre generálny štrajk v krajine bola prevádzka bruselského letiska obmedzená. Belgická tlač, s odvolaním sa na tlačovú agentúru Belga, dnes informuje, že to bude stáť štátnu pokladnicu približne 100.000 eur.
      Ministerstvo obrany bolo z dôvodu nečakaného využitia vojenského letiska v najvyššej pohotovosti počas celého dňa konania summitu EÚ. Faktúra, ktorú na druhý deň predložilo ministerstvo, však mnohým Belgičanom vyrazila dych. Náklady spojené so správou pri pristávaní, odlete a strážení lietadiel štátnikov alebo ich presunom na bruselské letisko, ako aj náklady na dopravu politikov a ich početného sprievodu do Bruselu a tiež zabezpečenie dodatočnej logistickej výbavy pre toto malé letisko, vojaci vyčíslili na stotisíc eur. 
      Ministerstvo zdôrazňuje, že vysoké náklady sú spojené napríklad aj s privezením dodatočných mobilných schodov pristavovaných ku dverám lietadla, s permanentnou pohotovosťou personálu a zabezpečením lekárskeho personálu a sanitiek. Na zvýšenú ochranu priestoru vojenského letiska, pomoc pri monitorovaní vzdušného priestoru a podporu pre letiskový personál povolali dvesto brancov z vojenských leteckých základní v Melsbroeku a Beauvechaine.
      V priebehu pondelka na toto vojenské letisko pristálo celkovo dvadsať lietadiel z dvadsiatich európskych štátov. V neskorých večerných hodinách sedemnásť z nich odletelo tiež z tohto letiska a tri lietadlá boli medzičasom presunuté na hlavné bruselské letisko, ktoré po ukončení štrajku po 22.00 hodine v pondelok už fungovalo v normálnom pracovnom režime.
      Medzi štátnikmi, ktorí využili služby malého vojenského letiska, boli aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecká kancelárka Angela Merkelová či britský premiér David Cameron.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies