Ceny bytov už tretí štvrťrok klesajú, väčšina aj medziročne

NETKY.SK • 5 Apríl 2023, 18:00 • 2 min
Ceny bytov už tretí štvrťrok klesajú, väčšina aj medziročne

BRATISLAVA - Pokles cien bytov pokračoval aj v prvom štvrťroku tohto roka. Vo viacerých mestách sa už ceny vrátili na úroveň zo začiatku roku 2022, v mestských častiach Bratislava V, Košice II a IV a v Prešove niektoré segmenty medziročne klesli takmer o 10 %. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

slovakia

left justify in out

"Z našich údajov je evidentný určitý trend, nakoľko ceny sú v poklese tretí kvartál za sebou. Na začiatku roka 2022 začali ceny prudko rásť kvôli ohlásenému zvyšovaniu úrokových sadzieb. Aktuálne sme sa vrátili niekde na začiatok minulého roka. Tento trend môžu otočiť zmeny ekonomickej situácie na Slovensku i v Európe, ktoré sa však ťažko predpovedajú," uviedol Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

 

Kým ceny slovenských bytov na konci roku 2022 klesali štvrťročne, v tomto roku je zjavný pokles aj v medziročnom porovnaní. Najvýraznejšie je to podľa Pružinského viditeľné pri menších bytoch, kde sú mínusové čísla vo väčšine regiónov. Výnimkou je len Trnava s kvartálnym nárastom o 2,65 % aj medziročným nárastom cien o 13,14 %.

 

img

 

Poklesu cien vzdorujú aj centrálne časti Bratislavy a Košíc. Naopak, ceny dvojizbových bytov oproti minulému roku najviac poklesli v Bratislave V (o 9,35 %), Košiciach III (o 8,78 %), Košiciach IV (o 9,4 %) a v Prešove (o 8,27 %). Priemerná absolútna cena dvojizbového bytu sa v hlavnom meste pohybovala od 180.000 eur v Bratislave IV až po 280.000 eur v Starom Meste. V Trnave vzrástla cena takýchto bytov na 155.000 a v Košiciach sa pohybovala od 135.000 po 161.000 eur.

 

Pri trojizbových bytoch pokles nie je až taký výrazný. Celoslovenským trendom sa tradične vymyká centrum slovenskej metropoly, kde ceny väčších bytov síce kvartálne mierne klesli, ale medziročne sú stále drahšie o 19,76 %. Oveľa miernejšie, o 6,64 %, rastú trojizbové byty v častiach Bratislava IV, Bratislava V o 7,44 %, Košice III o 9,36 % a v Nitre o 7,8 %. "Segment trojizbových bytov je vždy stabilnejší ako pri menších bytoch. Dôvodom je aj menší počet takýchto bytov na trhu. Aj po troch kvartáloch poklesu cien nehnuteľností v ňom až na jednu – dve výnimky môžeme pri medziročnej zmene hovoriť len o korekciách v jednotkách percent," dodal Pružinský. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies