Maďarský parlament schválil kandidatúru Švédska do NATO

NETKY.SK • 27 Február 2024, 14:11 • 2 min
Maďarský parlament schválil kandidatúru Švédska do NATO

BUDAPEŠŤ - Maďarskí poslanci v pondelok schválili návrh zákona o kandidatúre Švédska na členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO).

slovakia

left justify in out

Zo 199 poslancov sa na hlasovaní zúčastnilo 194 poslancov, 188 hlasov za a šesť proti. Maďarský parlament o návrhu zákona hlasoval v prvý deň jarnej schôdze parlamentu.

Pondelňajšou ratifikáciou sa Maďarsko stalo poslednou z 31 členských krajín NATO, ktorá schválila ponuku Švédska vstúpiť do vojenskej aliancie, a to na základe zelenej od tureckého parlamentu 23. januára.

Švédsko sa stane 32. členom aliancie.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO po eskalácii ukrajinskej krízy vo februári 2022. Ich vstup si vyžiadal jednomyseľný súhlas všetkých členov NATO.

Maďarský parlament schválil kandidatúru Fínska do NATO v marci minulého roka, ale odložil vstup Švédska kvôli diskusiám v parlamentnej skupine vládnucej strany Fidesz o švédskej kritike právneho štátu v Maďarsku.

Premiér Viktor Orban a jeho švédsky náprotivok Ulf Kristersson sa minulý piatok stretli v Budapešti. Obe strany oznámili dohodu pre Maďarsko o nákupe štyroch nových stíhačiek Gripen zo Švédska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Attila Volgyi
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies