Záhada krabieho kanibalizmu: Hĺbkový pohľad na nezvyčajné správanie. Prečo títo fascinujúci jedinci jedia svoje vlastné potomstvo?

NETKY.SK • 25 Január 2024, 14:00 • 2 min
Záhada krabieho kanibalizmu: Hĺbkový pohľad na nezvyčajné správanie. Prečo títo fascinujúci jedinci jedia svoje vlastné potomstvo?

Krabí kanibalizmus, tajomný aspekt života týchto fascinujúcich tvorov, odhaľuje viacero možných vysvetlení. Od hladu a nevyberavosti, cez potrebu eliminácie konkurencie až po parazitický vplyv. Toto nezvyčajné správanie môže mať značné dôsledky na populáciu krabov - od znižovania počtu potomstva až po vplyv na genetickú kvalitu.

slovakia

left justify in out

Kraby sú fascinujúce živočíchy, ktoré žijú v moriach, riekach a na súši. Majú tvrdý pancier, ktorý chráni ich mäkké telo, a silné pazúry, ktorými chytajú a drvia svoju potravu. Kraby sú však aj kanibali, ktorí niekedy zabíjajú a jedia svoje vlastné potomstvo. Prečo to robia a aké sú dôsledky tohto správania?

Ľahko dostupné tisícky

Existuje niekoľko možných vysvetlení, prečo kraby jedia svoje vlastné deti. Jedným z nich je, že kraby sú veľmi hladní a nevyberaví jedinci, ktorí využijú akúkoľvek príležitosť na získanie výživy. Kraby môžu jesť všetko od mŕtvych a živých rýb, rastlín, slimákov, kreviet, červov a dokonca aj iných krabov.

Keď sa kraby rozmnožujú, samice nakladú tisíce vajíčok, ktoré si uchovávajú pod bruchom. Tieto vajíčka sú pre kraby ľahko dostupným a výživným zdrojom potravy, ktorý môžu využiť, keď majú hlad.

Potomok ako konkurencia

Ďalším možným vysvetlením je, že kraby jedia svoje vlastné deti z dôvodu konkurencie. Kraby sú teritoriálne živočíchy, ktoré si bránia svoj priestor pred inými krabmi. Keď sa kraby rozmnožujú, vytvárajú veľké množstvo potomkov, ktorí môžu ohroziť ich teritórium a zdroje potravy. Kraby môžu teda zabíjať a jesť svoje vlastné deti, aby znížili počet svojich súperov a zabezpečili si svoje prežitie.

Užitočné parazity

Tretím možným vysvetlením je, že kraby jedia svoje vlastné deti z dôvodu parazitov. Niektoré druhy parazitov sa využívajú krabov na svoj prospech a ovplyvňujú ich správanie.

Napríklad, parazitický riasenec Sacculina vloží svoje larvy do tela hostiteľského kraba, použije jeho telo na podporu svojho života a potom nakladie vajíčka a umiestni ich do vrecka pod krabovým bruchom. Krabie samice ich nosia ako vlastné, strácajú schopnosť rozmnožovania a samce krabov parazity chemicky vykastrujú a začnú sa správať ako samice.

Tieto parazitované kraby môžu byť pre ostatné kraby lákavou korisťou, pretože vyzerajú ako plodné samice s vajíčkami.

Dôsledky tohto správania sú rôzne. Na jednej strane, kanibalizmus môže mať negatívny vplyv na populáciu krabov, pretože znižuje počet preživších potomkov. Na druhej strane, kanibalizmus môže mať aj pozitívny vplyv, pretože zvyšuje genetickú kvalitu populácie, eliminuje slabé alebo choré jedince a zabezpečuje dostatok potravy pre silné a zdravé jedince.

Kanibalizmus je teda prispôsobivou stratégiou, ktorá umožňuje krabom prežiť v náročných podmienkach.

Zdroje:

https://www.greelane.com/sk/science-tech-math/zvierat%C3%A1-a-pr%C3%ADroda/how-do-crabs-find-food-2291888/

https://100-facts.com/sk/13-zaujimavych-faktov-o-kraboch/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
zdroj: flickr.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies