Pri získaní vysnívanej práce môže absolventom pomôcť aj vhodné oblečenie a príjemný prejav

NETKY.SK • 22 August 2023, 12:37 • 2 min
Pri získaní vysnívanej práce môže absolventom pomôcť aj vhodné oblečenie a príjemný prejav

Bratislava-Pri pracovnom pohovore často pomôžu zdanlivé maličkosti, ktoré môžu rozhodnúť o prijatí či neprijatí uchádzača, tabu sú aj nereálne predstavy o výške platu

slovakia

left justify in out

Bývalí študenti, ktorí opustili školské lavice a neplánujú pokračovať ďalej, sa čím skôr začínajú obzerať po svojom prvom zamestnaní. Často však pri pohovoroch natrafia na personalistov, ktorým jednoducho "nesadnú". Napriek úspešnému ukončeniu štúdia v požadovanej oblasti nemusia byť "do vysnívanej práce" prijatí. Mnohí možno netušia, že o tom rozhodujú často zdanlivo nepatrné detaily. Čo pomôže k získaniu zamestnania?

 

 

Absolventi stredných a vysokých škôl sa najneskôr počas prvého septembrového týždňa musia prihlásiť do evidencie nezamestnaných alebo nastúpiť do zamestnania. Absolventi majú totiž štatút študenta do 31. augusta. Na pohovoroch robia však stále tie isté chyby. Pomôcť môže aj primerané oblečenie či príjemné vystupovanie. Upozornila na to spoločnosť Trumpeter.

 

"Podľa našich skúseností robí väčšina absolventov na pracovnom pohovore tie isté chyby - nenaštuduje si dostatočne veci o svojom potenciálnom zamestnávateľovi, nepozná svoje silné a slabé stránky a ak nejaké vlastnosti spomenie, nevie ich rozvinúť alebo uviesť príklad, ako sa u nej v praxi prejavujú," upozornil odborník na pracovný trh z personálnej agentúry Maxin's Group Roman Kučera.

 

 

Chybou sú tiež nereálne predstavy v oblasti pracovného času a finančného ohodnotenia. Absolvent by si nemal vypýtať minimálnu mzdu, no nemôže tiež očakávať plat ako zamestnanec s desaťročnou praxou. Kučera upozornil na to, že nedostatočná prax býva tiež problémom.

Okrem úradov práce odporúča Roman Kučera zaevidovať sa aj na pracovných portáloch a pracovných agentúrach. Rozšíri sa tým paleta ponúk aj oblastí. Získať prvú pracovnú skúsenosť môže pomôcť aj štátom financovaný program absolventskej praxe. Pri programe absolventskej praxe sú síce absolventi stále vedení na úrade práce, no pracujú 20 hodín týždenne, a to minimálne tri a maximálne šesť mesiacov. Počas práce môže absolvent dostávať mesačný príspevok vo výške 65 % životného minima.

 

 

"Zamestnávateľa na absolventskú prax odporúčame vyberať dôkladne, pretože sa dá absolvovať iba raz. Mal by teda vyhovovať oblasťou práce a pracovnou náplňou sa čo najviac približovať vyštudovanému odboru, resp. odboru, v ktorom chce absolvent pôsobiť," uviedol Kučera s tým, že zamestnávateľa a pozície nie je dobré meniť príliš často. Môže to totiž pôsobiť tak, že sa absolvent nevie prispôsobiť pracovným podmienkam alebo, že nevie odhadnúť svoje sily a schopnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies