Mladí, dospelí či starší? Toto je päť krokov pre zdravý láskyplný vzťah v každom veku

NETKY.SK • 10 Február 2024, 13:30 • 2 min
Mladí, dospelí či starší? Toto je päť krokov pre zdravý láskyplný vzťah v každom veku

Ako sa mení naša láska a vzťahy v priebehu života? V tomto článku sa dozviete, aké sú psychologické aspekty vzťahov v dospievajúcom, dospelom a starobnom veku. Prečítajte si, aké sú výhody, výzvy a problémy, ktoré nás čakajú v rôznych etapách našej cesty za láskou.

slovakia

left justify in out

Vzťahy sú dôležitou súčasťou ľudského života. Ovplyvňujú naše zdravie, šťastie, sebavedomie, osobný rast a spokojnosť. No kedy je ten správny čas na nadviazanie vzťahu? Existuje nejaké ideálne obdobie života, v ktorom sa ľahšie a lepšie hľadajú partneri? Ako sa mení naša predstava o láske a vzťahoch v rôznych životných etapách? Na tieto a ďalšie otázky sa pokúsime odpovedať z pohľadu psychológie.

Láska v dospievajúcom veku

Láska a vzťahy sú už od raného detstva súčasťou našej sociálnej skúsenosti. Učíme sa o nich z interakcie s rodičmi, rodinou, priateľmi, učiteľmi a spoločnosťou. V detskom veku sa formujú naše základné vzorce a očakávania vo vzťahoch, ktoré neskôr ovplyvňujú našu schopnosť nadväzovať a udržiavať intímne vzťahy.

V dospievajúcom veku sa začína prebúdzať sexuálny a romantický záujem o opačné alebo rovnaké pohlavie.

Dospievajúci zažívajú prvé lásky, zamilovanosť, vzrušenie, ale aj sklamanie, žiarlivosť, rozchody a smútok. Vzťahy v tomto období sú často krátke, nestabilné, experimentálne a založené na fyzickej príťažlivosti, spoločných záujmoch a skupinovej príslušnosti. Dospievajúci sa učia, ako komunikovať, vyjadrovať svoje pocity, rešpektovať hranice, riešiť konflikty a zvládať stres vo vzťahoch.

Vzťahy v dospelosti

V dospelosti sa naše potreby, hodnoty a ciele vo vzťahoch menia. Hľadáme partnera, s ktorým by sme chceli zdieľať svoj život, založiť rodinu, mať deti, postarať sa o seba navzájom. Vzťahy v tomto období sú založené na vzájomnej láske, dôvere, podpore, kompromise, spolupráci a zodpovednosti. Dospelí sa snažia nájsť rovnováhu medzi svojou individualitou a vzťahovou identitou, medzi svojimi osobnými a spoločnými cieľmi, medzi svojou kariérou a rodinou.

Vzťahy v dospelosti však prinášajú aj mnohé výzvy a problémy. Medzi nimi sú napríklad nevera, rozvod, strata partnera, rodinné konflikty, finančné ťažkosti, choroby, starnutie a osamelosť. Tieto situácie vyžadujú od partnerov veľa trpezlivosti, tolerancie, flexibility, odhodlania a zrelosti. Vzťahy v dospelosti sa tiež musia prispôsobovať zmene životných okolností, potrieb a očakávaní partnerov.

Obdobie starnutia

V starobe sa naše vzťahy stávajú ešte dôležitejšími, pretože nám poskytujú oporu, zmysel, spoločnosť a radosť. Starší ľudia majú väčšinou stabilné a dlhodobé vzťahy, ktoré prežili mnohé krízy a premeny. Vzťahy v starobe sú založené na hlbokom porozumení, rešpekte, úcte, vďačnosti a oddanosti. Starší ľudia sa vedia tešiť z malých vecí, spomínať na spoločné zážitky, zdieľať svoje múdrosť a skúsenosti.

Vzťahy v starobe však tiež čelia mnohým náročným situáciám. Medzi nimi sú napríklad zhoršenie zdravia, strata pamäti, závislosť od pomoci, izolácia, smrť partnera, priateľov alebo rodinných príslušníkov. Tieto situácie môžu spôsobiť depresiu, úzkosť, beznádej, rezignáciu a stratu záujmu o život. Vzťahy v starobe si preto vyžadujú veľa starostlivosti, pozornosti, citlivosti a podpory.

Vzťahy sú dôležitou súčasťou nášho života. Prinášajú nám radosť, oporu, lásku, ale aj výzvy, konflikty, sklamanie. Ako si teda nájsť kvalitný vzťah, ktorý bude trvať a napĺňať nás? Nie je to jednoduché, ale ani nemožné. Existuje niekoľko krokov, ktoré nám môžu pomôcť v tomto zmysle.

1. Poznajte seba

Prvým krokom je poznať seba. To znamená vedieť, čo chceme, čo potrebujeme, čo nás robí šťastnými, čo nás trápi, čo nás motivuje, čo nás limituje. Ak máme jasný obraz o sebe, vieme lepšie komunikovať so svojím partnerom, vyjadriť svoje pocity, názory, túžby, hranice. Tiež vieme lepšie pochopiť jeho potreby, pocity, názory, túžby, hranice. Poznať seba tiež znamená mať seba rád, rešpektovať sa, ceniť sa, starostlivo sa o seba starať. Ak máme seba rád, vieme lepšie milovať aj druhého.

2. Buďte otvorení

Druhým krokom je byť otvorený. To znamená byť ochotný spoznávať nových ľudí, vytvárať si kontakty, nadväzovať priateľstvá, flirtovať, randiť. Ak sme otvorení, máme väčšiu šancu nájsť niekoho, kto nám bude vyhovovať, kto nás bude priťahovať, kto nás bude dopĺňať. Byť otvorený tiež znamená byť flexibilný, prispôsobivý, tolerantný. Ak sme otvorení, vieme lepšie reagovať na zmeny, výzvy, rozdiely, ktoré nám prináša život a vzťah.

3. Sľub vernosti

Tretím krokom je byť verný. To znamená byť lojálny, dôveryhodný, spoľahlivý, úprimný. Ak sme verní, budujeme si dôveru, rešpekt, bezpečie, stabilitu vo vzťahu. Byť verný tiež znamená byť oddaný, záväzný, zodpovedný, zanietený. Ak sme verní, prejavujeme svoju lásku, oddanosť, záujem, vášeň vo vzťahu.

4. Komunikácia je základ

Štvrtým krokom je byť komunikatívny. To znamená byť schopný viesť dialóg, počúvať, rozprávať, pýtať sa, odpovedať. Ak sme komunikatívni, vytvárame si porozumenie, spoluprácu, harmoniu, zábavu vo vzťahu. Byť komunikatívny tiež znamená byť empatický, citlivý, pozorný, vtipný. Ak sme komunikatívni, prejavujeme svoju náklonnosť, podporu, súcit, humor vo vzťahu.

5. Šťastie a optimizmus 

Piatym krokom je byť šťastný. To znamená byť spokojný, vďačný, optimistický, nadšený. Ak sme šťastní, prinášame si radosť, pohodu, nádej, inšpiráciu vo vzťahu. Byť šťastný tiež znamená byť kreatívny, spontánny, dobrodružný, hravý. Ak sme šťastní, prejavujeme svoju energiu, vitalitu, zvedavosť, fantáziu vo vzťahu.

Láska a vzťahy sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života od narodenia až po smrť. V každom období života sa vyznačujú svojimi špecifikami, výhodami, nevýhodami, možnosťami a obmedzeniami. Nie je možné povedať, kedy je ten najlepší čas na nadviazanie vzťahu, pretože to závisí od mnohých individuálnych faktorov.

Dôležité je, aby sme si uvedomovali, čo od vzťahu očakávame, čo do neho vkladáme, čo z neho dostávame a čo z neho potrebujeme. Aby sme si vážili svojho partnera, rešpektovali jeho potreby, podporovali jeho ciele, komunikovali s ním otvorene, riešili s ním konflikty a tešili sa s ním z radostí. Aby sme si užívali lásku a vzťahy v každom období života.

Zdroje:

https://www.prohuman.sk/psychologia/vyspelost-cloveka-z-pohladu-humanistickeho-psychologa-abrahama-maslowa

https://dennikn.sk/2245987/psycholog-predchadzajuce-obdobie-bolo-pre-vztahy-rozptylujuce-kriza-ich-vacsinou-upevnila/

https://www.interez.sk/blog/podla-psychologov-existuju-len-4-druhy-vztahov-v-ktorom-z-nich-sa-nachadzate-vy-aku-ma-trvacnost/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: GETTY IMAGES
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies