Tieto nezvyčajné veci na Poľsku šokujú mnohých

NETKY.SK • 9 Október 2020, 15:14 • 2 min
Tieto nezvyčajné veci na Poľsku šokujú mnohých

Krajina medzi Baltským morom a Tatrami je pre našincov známa predovšetkým vďaka krásnemu Krakovu, sladkým krovkám či trhom, na ktorých sa dá kúpiť všetko a lacno.

slovakia

left justify in out

V Poľsku to však zďaleka nie je len o tom. Mnohí našinci netušia, že podobne krásne mesto ako Krakov je napríklad aj Wrocław či Gdaňsk, alebo, že Varšava nie je len betónová džungľa plná mrakodrapov, ale je tam aj staré mesto, ktoré je dokonca celé vybudované odznovu podľa starých fotografií. Nemci totiž Varšavu počas vojny prakticky zrovnali so zemou.

 

img

 

Veľká bezpečnosť

Varšava však neprekvapí len tým. Keď sa po nej prechádzate aj v noci, nemáte strach z prepadnutia. Poľská metropola totiž patrí medzi najbezpečnejšie mestá sveta. A Poliaci to dosiahli aj tým, že všade je dostatok osvetlenia, niektoré činžiaky dokonca strážia pracovníci súkromných bezpečnostných služieb.

 

Istá práca

O prácu tzv. „ochronarza“ sa v tomto veľkomeste nemusíte báť. Ak poznáte základy sebaobrany a máte kurz, budete zamestnanie ešte aj ako dôchodca. Radnica si ich najíma napríklad aj na stráženie mnohých podchodov. Výnimkou, kde sa nemusíte cítiť úplne bezpečne, je okolie starších kameníc v časti Praga-Północ, prevažne preto, že tam žijú najmä chudobnejší ľudia, pričom niektorí sa živia aj tzv. vekslovaním.

 

img

 

Kontrolujú pohyb

Kontrolných bodov, kde sa 24 hodín denne vždy niekto nachádza, je veľké množstvo. Varšava si tak dokáže udržať bezpečnosť aj napriek tomu, že má s aglomeráciou viac ako tri milióny obyvateľov, vrátane veľkého množstva imigrantov z rôznych krajín, najmä z Ukrajiny. Väčšina ľudí sa cíti bezpečne, ale nájdu sa aj takí, ktorí by sa chceli cítiť ešte viac istí. Predovšetkým starší ľudia.

 

Tabletky ako cukríky

No na Poľsku zďaleka nešokuje len to. Ak vás tu napríklad v noci rozbolí hlava a nemáte po ruke žiadny tlmič bolesti, nemusíte hľadať pohotovostnú lekáreň. Základné lieky si kúpite prakticky všade. Napríklad aj na benzínovej pumpe. A oveľa väčší výber liekov, ktoré by sa u nás dali kúpiť len v lekárni, je v každej predajni s potravinami.

 

 

Smog

Nemalý šok zažijú aj všetci tí, ktorí si počas niektorých zimných dní idú kúpiť lístok na metro či na električku. Môže sa stať, že ich osloví pracovník ochrany metra s informáciou, že dnes je mestská doprava v meste bezplatná, pretože nad mestom sú vysoké hladiny smogu. Radnica chce takto motivovať ľudí, aby autá, v ktorých bežne strávi v zápchach aj hodinu denne, nechali doma.

 

Dôležité meniny

Nemenej šokujúca je informácia o poľských oslavách mením. Poliak, alebo Poľka, ktorá má v daný deň svoje meno zapísané v kalendári, prežíva významnejší deň ako vlastné narodeniny. A náležite to aj oslávi. Keď cestujete v mestskej doprave, tak na displeji uprostred autobusu alebo električky sa okrem najbližšej zastávky zobrazuje aj dátum a kto v tie dni oslavuje. Zväčša na každý deň vychádzajú aj tri mená. A takýto počet je z praktického dôvodu. Meniny totiž v Poľsku oslavujete dvakrát za rok.

 

img

 

Na váhu

Mimochodom, samotné krovky, ktoré si Slováci berú ako tradičný suvenír a pochutinu, nie sú medzi Poliakmi až tak obľúbené. Na stoloch korporácií, v deň, keď má niekto zo zamestnancov meniny, nesmú chýbať cukríky pre všetkých zamestnancov, podobne, ako si na to pamätáme z materskej či základnej školy. No krovky sú medzi nimi striedmejšie. Poliaci majú totiž veľký výber cukríkov. V obchodoch sa dokonca kupujú aj na váhu.

 

Prečítajte si aj ako sa dá motivovať k ceste mestskou hromadnou dopravou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies