Boh je najlepší liek na vyplnenie prázdnoty

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 07:45 • 2 min
Boh je najlepší liek na vyplnenie prázdnoty

Nie je dvakrát príjemné uvedomiť si, že kúsok vnútra zíva prázdnotou. Či už je to spôsobené tým, že ktosi blízky opustil svet, alebo sa len rozpadol vzťah akéhokoľvek druhu, nájsť sa v podobnej pozícii nikdy neprináša na pery úsmev.

slovakia

left justify in out

Človek sa vtedy až príliš silno presviedča, ako rýchlo môže nastať koniec, a to mu pripomína, že čo má, môže taktiež kedykoľvek stratiť.

 

Bez účinku
Jeden pohľad na situáciu napovedá, že vyprázdnené miesto zostane nevyplnené vždy, ale druhý, ten optimistickejší vie, že nič nie je len tak. Ak sa srdce ochudobnilo o jednu tvár, je pravdepodobné, že vytvorená diera dostane príležitosť vtesať si inú. Problém tkvie v tom, že ľudstvo je odjakživa priťahované vyhľadávať čo najrýchlejšie východisko, ktoré, nanešťastie, spôsobí ešte väčšie utrpenie.

 

Najčastejšia reakcia na prázdno spočíva v naháňaní možností, ako sa ho zbaviť. Skúša sa buď priveľa jedla, spíja sa alkoholom, skáče sa z aféry do aféry alebo sa uchyľuje k zaťaženiu v práci. Pravdaže, je to bláznovstvo bez účinku. Je však aj zaručený a o tisíc ráz efektívnejší spôsob, ako sa s prázdnotou vysporiadať.

 

Bolo ich dvanásť
Keď Ježiš začínal službu a konečne nastal čas, aby vystúpil verejne, zozbieral si neveľkú skupinu najbližších nasledovníkov. Dodnes ich svet pozná ako učeníkov, pričom ich počet Spasiteľ starostlivo zvážil a určil na číslo dvanásť. Zrada ale neobišla ani Božieho syna, a jeden zo stúpencov, menom Judáš, ho zapredal za tridsať strieborných. Zariadil tak jeho ukrižovanie, a hoci príbeh sa neskončil, pretože Ježiš bol vzkriesený z mŕtvych, Judášova púť ostala naveky poznačená temnotou. On sám sa tak nechal dohrýzť výčitkami svedomia, že spáchal samovraždu obesením.

 

Ježiš vstúpil na nebo, zoslal Ducha svätého a naplánoval všakovaké dobrodružstvá, ale prázdno nevymizlo. Bolo ich predsa dvanásť a odrazu jeden chýbal. Nezáležalo na tom, že Judáš ani zďaleka nespĺňal definíciu dokonalosti, nedalo sa poprieť, že jeho odchod narobil zmätok.

 

Výber
Nakoniec sa Peter, posmelený múdrosťou od Boha, dal do reči a navrhol, aby sa prázdne miesto zaplnilo. Boli aj iní muži, ktorí poznali a nasledovali Ježiša, a hádam by sa našiel niekto, kto by vstúpil tam, kam treba. Urobil sa zoznam, na konečné rozhodnutie sa použil lós a do počtu dvanástich sa určil učeník Matej.

 

Nie je ľahké vyrovnať sa s chýbajúcou časťou, ale v Bohu sa aj najväčšia prázdnota zaplní. Ako? On vždy dodá potrebné vedenie. Predovšetkým ponúkne lásku a neskôr aj niečo navyše. Jemu na tom predsa najviac záleží.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies