Pri útoku na základňu Al-Asad sa zranili aj americkí vojaci

NETKY.SK • 17 Január 2020, 8:15 • 2 min
Pri útoku na základňu Al-Asad sa zranili aj americkí vojaci

USA - Pri iránskom útoku, ku ktorému došlo 8. januára na vojenskú základňu v irackej provincii Anbár, sa zranilo najmenej 11 amerických vojakov. Washington však pôvodne tvrdil, že sa nikomu nič nestalo.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie po útoku

Hovorca USCENTCOM (Centrálne velenie armády USA) Bill Urban uviedol, že "pri iránskom útoku z 8. januára na leteckú základňu al-Asad (v provincii Anbár) síce neboli zabití žiadni príslušníci americkej armády", viacerých vojakov však po útoku "ošetrovali v súvislosti s príznakmi otrasu mozgu" a dosiaľ ich sledujú.

 

img

 

Zranení

"V nasledovných dňoch po útoku boli, z dôvodu zvýšenej opatrnosti, viacerí príslušníci (amerických) ozbrojených síl prevezení z leteckej základne al-Asad," uviedol s tým, že osem vojakov bolo poslaných do americkej vojenskej nemocnice pri meste Landstuhle v Nemecku a ďalší traja do amerického vojenského zariadenia Camp Arifjan v Kuvajte, pričom sa podrobujú vyšetreniam. Dodal, že po nich by sa vojaci mali vrátiť do služby v Iraku.

 

img

 

Naozaj len materiálne škody?

V čase raketového útoku bola väčšina zo zhruba 1500 amerických vojakov na zmienenej základni schovaná v bunkroch, keďže ich vopred varovali nadriadení.

Americká armáda po útoku informovala o značných materiálnych škodách, nehlásila však nijaké obete na životoch ani zranených. Aj americký prezident Donald Trump ráno po útoku vyhlásil, že pri ňom nebol zranený žiaden Američan.

 

img

 

Útok na základne

Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního americkou armádou v Iraku, ktoré 3. januára nariadil Trump.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona