USA zakázali dovoz ruskej ropy a plynu. Ceny pôjdu nahor!

NETKY.SK • 8 Marec 2022, 20:38 • 2 min
USA zakázali dovoz ruskej ropy a plynu. Ceny pôjdu nahor!

WASHINGTON - Americký prezident oznámil, že je to ďalší zo sankčných krokov jeho vlády voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Biden zároveň dodal, že toto rozhodnutie ovplyvní aj Spojené štáty, kde povedie k ďalšiemu zvýšeniu cien pohonných látok.

slovakia

left justify in out

Biden informoval, že USA sa rozhodli uvaliť embargo na všetok dovoz ruskej ropy a plynu. „To znamená, že ruskú ropu už nebude možné prijímať v amerických prístavoch a Američania zasadia ďalší tvrdý úder Putinovej vojnovej mašinérii,“ vyhlásil.

 

img

 

Dodal, že už doterajšie sankcie Spojených štátov a ich spojencov ruskú ekonomiku tvrdo zasiahli. Aj najnovší krok urobili USA po konzultáciách so spojencami a partnermi po celom svete. Uznal však, že „niektorí európski spojenci nebudú môcť tento krok urobiť pre svoju vysokú závislosť od dovozu ruskej ropy“.

 

Podobný krok ako USA krátko predtým oznámila Veľká Británia. Tá informovala, že dovoz ropy a plynu z Ruska ukončí do konca tohto roka.

 

Prečítajte si tiež: Vojna ovplyvní globálnu produkciu áut

 

Podľa amerického ministerstva energetiky Spojené štáty dovážali vlani z Ruska v priemere 20,4 milióna barelov ropy (1 barel = 159 litrov) a rafinovaných ropných produktov mesačne. To je približne 8 % z celkového amerického dovozu kvapalných palív. Spojené štáty okrem toho dovážajú z Ruska aj určité množstvo uhlia, objem dovozu tejto komodity je však nízky.

 

img

 

Zákaz tak povedie k ďalšiemu zvýšeniu už aj tak vysokých cien pohonných látok v USA a zrýchleniu inflácie. V tejto súvislosti Biden uviedol, že v „dôsledku Putinovej vojny“ budú ceny pohonných látok v USA vyššie. Prisľúbil však, že urobí všetko pre to, aby vplyv rastu cien na Američanov minimalizoval.

 

K téme: Tisíce ruských turistov majú problém. Uviazli v dovolenkových destináciách!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies