V Belgicku opäť zúria povodne! Zasiahli časti južných oblastí

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 09:27 • 2 min
V Belgicku opäť zúria povodne! Zasiahli časti južných oblastí

BRUSEL - Počas víkendových búrok a lejakov v časti Belgicka znova udreli povodne. Živly zasiahli najmä provincie Namursko a Valónske Brabantsko.

slovakia

left justify in out

Tieto časti krajiny už postihli ničivé povodne z minulého týždňa, ktoré zanechali 36 mŕtvych a 7 nezvestných. Belgické krízové centrum vydalo v spojitosti so zlým počasím výstrahu, keďže sa očakáva, že bude trvať niekoľko dní.

 

img


Silné dažde spôsobili značné škody v Dinante, kde voda so sebou strhla autá. Námestník starostu Robert Closset uviedol, že na pomoc s povodňami, ktoré sú podľa jeho slov horšie ako minulý týždeň, nasadili hasičov. Zatiaľ tam nehlásia nové obete.

 

Záplavy v Európe si vyžiadali už viac ako 180 obetí

V provincii Liege, ktorú minulý týždeň tiež ťažko zasiahli záplavy, úrady monitorujú situáciu. Neočakávajú však žiadne výrazné vyliatie riek z brehov a rozhodli sa, že nebudú vyzývať na väčšiu evakuáciu oblasti.

 

img


Potvrdený počet obetí minulotýždňových záplav v Belgicku a susedných krajinách tento týždeň presiahol 210. Očakáva sa, že náklady na obnovu sa vyšplhajú na niekoľko miliárd eur. Valónska vláda oznámila plán obnovy vo výške dvoch miliárd eur. V rámci pomoci občanom pri vyrovnaní sa so živelnou pohromou dostane každá domácnosť postihnutá katastrofou bezúročné pôžičky vo výške 2 500 eur na pokrytie základných potrieb.

 

img

 

Budú sa opakovať
Odborníci tvrdia, že takéto povodne budú v dôsledku zmeny klímy čoraz častejšie a závažnejšie. Krajiny sa budú podľa nich musieť prispôsobiť, okrem iného aj revíziou výpočtov o budúcich povodňových rizikách, vylepšením varovných systémov a prípravou obyvateľstva na podobné katastrofy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies