Dnes je výročie smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ich vražda navždy zmenila Slovensko

NETKY.SK • 21 Február 2021, 11:47 • 2 min
Dnes je výročie smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ich vražda navždy zmenila Slovensko

SLOVENSKO - Slovensko si pripomenulo výročie smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

slovakia

left justify in out

Marianna Mrva zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied sa vyjadrila, že smrť Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa stala medzi bežnými občanmi Slovenska akýmsi symbolom pocitu, že bohatí a mocní môžu všetko a neplatia rovnaké pravidlá ako pre bežných ľudí.

 

img

 

Súvisiaci článok: Mrazivá pieseň k výročiu vraždy Jána Kuciaka

 

Výrazná časť ľudí sa podľa sociologičky začala zaujímať o procesy a inštitúcie, ktoré predtým verejnosť vnímala len okrajovo, ako napríklad voľbu generálneho prokurátora, či policajného prezidenta.

 

„A zdá sa, že otázku dôvery verejnosti začali citlivejšie vnímať aj samotné inštitúcie, presvedčiť ľudí o svojej dôveryhodnosti sa však nedá zo dňa na deň. Pozitívne procesy, ktorým sme svedkami v posledných mesiacoch, napríklad že sa polícii rozviazali ruky, alebo prebiehajúca očista súdnictva, však musia ľudia vidieť aj na nižších úrovniach, prípadne opakovane zažiť na vlastnej koži," podotkla.

 

Vražda podľa Martina Bútoru z Inštitútu pre verejné otázky ukázala, že žijeme v krajine zranenej nespravodlivosťou, prienikom mafiánskych štruktúr do najvyšších poschodí štátnych orgánov, korupciou a kupovaním moci, brutalitou, vulgárnosťou, aroganciou.

 

img

 

Čo zmenila vražda Jána Kuciaka?

 

Podľa Bútoru po prvé, v dejinách bývajú zlomové udalosti, ktoré ostro nasvietia charakter spoločnosti, v ktorej sa odohrajú. Po druhé, vyvolajú hlbokú túžbu po zásadných zmenách, ktoré sa niekedy, nie vždy, podarí aj uskutočňovať. A keď sa, po tretie, tie zmeny začnú odohrávať, staré štruktúry a vládnuce klany proti nim zbroja, reformátori robia chyby, zvýraznia sa ďalšie problémy a objavia sa nové hrozby.

 

 

Za slušné Slovensko

 

Iniciatíva Za slušné Slovensko prebudila z ľahostajnosti a nezáujmu o politiku a veci verejné tisíce mladých ľudí. „Nástup mladšej generácie na scénu sa prejavil aj v komunálnych, prezidentských i európskych voľbách," uviedol.

 

img

 

Účastníci desiatok zhromaždení nechceli štátny prevrat, ale obrat smerom k spravodlivej a solidárnej spoločnosti. Voľby priviedli k víťazstvu garnitúru, ktorá podľa neho až na výnimky nemala skúsenosti z vládnutia. Podarilo sa jej rozbehnúť zmeny v súdnictve, v polícii či potvrdiť euroatlantickú zahraničnopolitickú orientáciu alebo zdôrazniť ambície v oblasti ekológie.

 

 

Rozsudky v kauze Kuciak

 

Po troch rokoch od spáchania skutku boli právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.  

 

img

 

Súvisiace články:

Marček si za vraždu Kuciaka a Martiny Kušnírovej odsedí 25 rokov za mrežami, najvyšší súd mu vymeral vyšší trest

 

Z. Andruskó: Kuciakova vražda sa riešila na pokyn Mariana K.

 

 

Reakcie politikov

 

Juraj Šeliga na sociálnej sieti uviedol, že  vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej navždy zostane jednou z najväčších tragédií moderného Slovenska.

 

img

 

Dodal, že oni dvaja zmenili Slovensko, „iba vďaka ním a ich obeti sme sa vzbúrili a slobodne nadýchli". „Nesmieme zabudnúť na obetu, ktorú pre hľadanie pravdy a túžbe po spravodlivosti priniesli. Je našou povinnosťou trvať na spravodlivom rozsudku s objednávateľmi vraždy. Rovnako trváme na vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Ján Kuciak poukazoval. Je našou povinnosťou stále dbať na ochranu novinárov a podporovať slobodu tlače. Je našou povinnosťou volať po slušnom a spravodlivom Slovensku. Volanie po slušnosti a spravodlivosti vyrušuje a znervózňuje, pretože konfrontuje v prvom rade nás samotných a až potom všetkých okolo nás," napísal Šeliga.

 

img

 

Podľa  ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka tiež Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová zmenili Slovensko. Uviedol to vo svojom stanovisku, ktoré poskytol tlačový odbor ministerstva. 

 

img

 

Korčok poznamenal, že Kuciak a Kušnírová sa stali symbolom boja proti korupcii a súčasne apelom na ochranu slobodnej žurnalistiky. „Nebáli sa nastavovať moci kritické zrkadlo a až do svojej tragickej smrti neúnavne hľadali pravdu,“ povedal.

 

Minister obrany Jaroslav Naď verí, že Slovensko cíti vôľu a v konečnom dôsledku aj výsledok rozviazania rúk vyšetrovateľom a ďalším orgánom, ktorých záujmom je nezaujatá a na pravde založená spravodlivosť.

 

img

 

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová si vo svojom profile na sociálnej sieti taktiež pripomenula tretie výročie tragickej smrti Kuciaka a Kušnírovej.

 

img

 

„Ich vražda navždy zmenila Slovensko a spustila proces očisty našej krajiny. Deň po dni, týždeň po týždni sa potvrdzujú všetky kauzy, o ktorých Ján písal. Postupne sa vyšetrujú, ich aktéri sa k skutkom priznávajú a niektorí končia vo väzení,“ napísala.

 

img

 

Dodala, že ide práve o zásluhu tohto novinára a jeho snúbenice. Podotkla, že napriek tomu, že spoločnosť prežíva náročné obdobie, tak túžba Kuciaka a Kušnírovej po živote v slušnej, otvorenej a neskorumpovanej krajine je niečo, čo by malo ľudí spájať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies