Pri sopke Etna sa triasla zem, školy preventívne evakuovali

NETKY.SK • 30 Január 2017, 17:17 • 2 min
Pri sopke Etna sa triasla zem, školy preventívne evakuovali

RÍM - Školy vo viacerých obciach ležiacich južne od sopky Etna na talianskom ostrove Sicília dnes preventívne evakuovali po opakovaných otrasoch zeme v regióne.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z informácií talianskych médií, tamojší Národný inštitút pre geofyziku a vulkanológiu registroval dnes od rána asi šesť desiatok otrasov, z ktorých päť bolo s magnitúdou 3-3,5. Otrasy boli citeľné v celom regióne, odkiaľ však neprišli správy ani o materiálnych škodách, ani o ujmách na zdraví.

 

Podľa slov Thomasa Waltera z Nemeckého geovýskumného centra so sídlom v Postupime, ide v tomto prípade o vulkanicko-tektonické otrasy, ktoré už v minulosti avizovali erupciu sopiek. V tomto prípade však došlo k ním mimoriadne hlboko, 10-16 km pod zemským povrchom. Napriek tomu je obozretnosť a ostražitosť na mieste, tvrdia experti.

 

V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi však nedošlo k podstatnejšej zmene iných ukazovateľov signalizujúcich prípadne erupciu sopky Etna, ktorá síce dáva pravidelne o sebe vedieť formou menších erupcií, avšak naposledy sa výraznejšie prihlásila k životu ešte v roku 2009.

 

Takto vyzerá spúšť po erupcii sopky Etna:

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies