Pri sánkovaní v lyžiarskom stredisku Plejsy zasahoval vrtuľník: Zomrelo dievčatko

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 13:41 • 2 min
Pri sánkovaní v lyžiarskom stredisku Plejsy zasahoval vrtuľník: Zomrelo dievčatko

KOŠICE – Vo štvrtok (3.3.) vo večerných hodinách došlo k tragickej nehode v lyžiarskom stredisku Krompachy – Plejsy.

slovakia

left justify in out

K vážnemu úrazu počas sánkovania letela vo štvrtok večer košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Ako informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková, v lyžiarskom stredisku Plejsy Krompachy narazili počas sánkovania dve dievčatá približne vo veku 12 a 13 rokov do stromu, jedno z po prevoze zomrelo. 

 

Na neosvetlenom lyžiarskom svahu sa sánkovali maloleté deti z Košíc, účastníci lyžiarskeho výcvikového kurzu, zahynulo pritom 12-ročné dievča. Informoval dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

 

„Dve z nich, dievčatá vo veku 12 a 13 rokov, prešli na strmú časť zjazdovky, kde sa spustili na snehových klzákoch. V dôsledku rýchlej jazdy nedokázali klzák ovládať ani zastaviť a následne narazili do stromov a skál nachádzajúcich sa vedľa zjazdovky,“ uviedol Szabó s tým, že pri náraze obe deti utrpeli vážne zranenia.

 

Privolaný vrtuľník z Košíc pristál v lyžiarskom stredisku, kde vysadil lekára. Pri príchode lekára k zraneným dievčatám bola už na mieste polícia aj posádka rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP), ktorá musela u jedného z dievčat začať s resuscitáciou.

 

Ako uviedla Turočeková, pozemní aj leteckí záchranári oživovali dievča vyše hodiny. Lekár leteckých záchranárov napojil 12-ročné dievča na umelú pľúcnu ventiláciu a v resuscitačnej starostlivosti pokračoval. Následne ho preložili na palubu vrtuľníka a za neustálej resuscitácie previezli do nemocnice v Košiciach, kde ho v kritickom stave odovzdali lekárom oddelenia traumatológie. Tam však dievčatko zomrelo.

 

„Mladšie dieťa bolo leteckou záchrannou službou prevezené do nemocnice, kde zraneniam podľahlo. Prípad na mieste prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície, ktorý začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a prečin ublíženia na zdraví,“ informoval policajný hovorca. Okolnosti, ako aj miera zodpovednosti osôb dohliadajúcich na bezpečnosť maloletých detí sú predmetom vyšetrovania.

 

Druhé dievča utrpelo poranenie hornej aj dolnej končatiny, bolo pri vedomí. Do nemocnice ho previezli pozemní záchranári.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies