Zbierka tlačí trnavského múzea skrýva aj svetový unikát

NETKY.SK • 26 Január 2023, 11:30 • 2 min
Zbierka tlačí trnavského múzea skrýva aj svetový unikát

TRNAVA - Novú publikáciu Šestnáste storočie slovom a obrazom vydalo Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave. Jej vzhľad je odkazom na knihy vydávané v danom období, kedy každá kapitola začínala drevorezovou výzdobou - vlysom, iniciálou, teda veľkým zdobeným písmenom a končila grafikou - vinetou. Autorom je knihovedec a kurátor historickej knižnice ZsM Milan Ševčík.

slovakia

left justify in out

"Je určená odbornej aj širokej verejnosti, najmä návštevníkom múzea so záujmom o dejiny knižnej kultúry, je bohato ilustrovaná dobovými grafikami a fotografiami rôznych predmetov," uviedol autor. V úvode v rámci politických dejín sa čitateľ stretne s podkapitolami Reformácia a protireformácia, Mikuláš Oláh (ktorý inicioval vznik seminára, kde Múzeum knižnej kultúry ZsM sídli), či s informáciami o dvoch dôležitých knihách danej doby, ktorými boli Index zakázaných kníh a Kladivo na čarodejnice. Kapitola o dobovom Uhorsku sa venuje protitureckým bojom, panovníkom, uhorskej šľachte a jej konfliktom s mestami, remeslám a cechom. Potom sa čitateľ dostáva ku kultúre. "Tvorí hlavnú časť publikácie s obsiahlymi kapitolami Kultúra či Kníhtlač. V prvej sa píše o humanizme a renesancii na našom území, vede a technike v Uhorsku, prvých uhorských mapách, školstve na území dnešného Slovenska vrátane Trnavy a o knižniciach v Európe, Uhorsku a detailnejšie aj v Trnave," opísal Ševčík.

 

img

 

Kapitola o kníhtlači prezentuje vývoj tejto technológie vo svete až po prvé tlačiarne 16. storočia na území dnešného Slovenska vrátane Trnavy. Venuje sa aj technológii tlače, výrobe kníh a používaným materiálom. Posledné dve časti sú o tlačiach 16. storočia, nachádzajúcim sa v zbierkach ZsM. Autor asi na 100 stranách predstavuje najzaujímavejšie knihy. Text doplnil fotografiami a digitálnymi kópiami titulných listov, zdobených pôvodných kožených väzieb či ilustrácií. Posledná kapitola obsahuje kompletné a revidované bibliografické záznamy tlačí 16. storočia vo fonde ZsM. Počas tejto práce Ševčík identifikoval aj jednu knihu, vydanú v Nemecku, ktorú neeviduje ani nemecký katalóg tlačí 16. storočia. "Čiže v trnavskom múzeu sa nachádza svetový unikát," skonštatoval. Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona