EURO 2020: Najlepšej jedenástke šampionátu dominujú Taliani, nechýba však ani nestarnúci Ronaldo

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 20:02 • 2 min
EURO 2020: Najlepšej jedenástke šampionátu dominujú Taliani, nechýba však ani nestarnúci Ronaldo

LONDÝN - Po 51 zápasoch práve skončených majstrovstiev Európy vo futbale, v ktorých padlo 142 gólov a na konci sa z titulu tešili Taliani, zložili redaktori agentúry AP najlepšiu jedenástku šampionátu.

slovakia

left justify in out

Sú v nej futbalisti z piatich krajín a dominujú Taliani s piatimi hráčmi. Sú nimi brankár Gianluigi Donnarumma, ľavý obranca Leonardo Spinazzola, stopér Leonardo Bonucci, hráč stredu poľa Jorginho a útočník Lorenzo Insigne.

 

img

 

Ďalších dvoch futbalistov do ideálnej jedenástky "dodali" neúspešní finalisti z Anglicka - pravého obrancu Kyla Walkera a útočníka Raheema Sterlinga. Napokon miesto medzi najlepšími majú aj dánsky stopér Simon Kjaer, francúzsky stredopoliar Paul Pogba, španielsky mladík zo stredu poľa Pedri González a portugalský útočník Cristiano Ronaldo.

Donnarumma sa stal najlepším hráčom šampionátu vôbec ako prvý brankár v histórii. Zaslúžil si to najmä za úspešné zákroky v penaltových rozstreloch, ktorými priviedol Talianov do finále, resp. k titulu. Má iba 22 rokov a pred sebou zrejme ešte dlhú reprezentačnú kariéru.

 

 

Na ľavej strane obrany dominoval Spinazzola až do svojho zranenia, ktoré ho vyradilo pre semifinále a finále. Vo štvrťfinále proti Belgicku však zákrokom na bránkovej čiare pomohol Talianom dostať sa cez "Red Devils" do ďalšieho kola. Pri jeho útočných výpadoch po ľavej strane sa tajil dych.

 

 

Na stopérskom poste dostal spolu s Bonuccim prednosť Simon Kjaer aj preto že ako pravý kapitán neváhal zachraňovať svojho spoluhráča Christiana Eriksena po jeho srdcovom kolapse. Okrem toho bol jedným z kľúčových hráčov Dánska na ich ceste do semifinále.

Vo výbere sa v strede poľa predstavil okrem očakávaných mien aj iba 18-ročný španielsky tínedžer Pedri. Vo svojej premiére na veľkom podujatí v drese Španielska bol jedným z jeho najlepších hráčov.

 

 

Zdobila ho výborná rozohrávka, ale aj technika. Jeho výkon v semifinále, keď pomohol Španielom prekonať silný stred poľa Talianska a dosiahol 100-percentnú úspešnosť prihrávok v riadnom hracom čase, zostane dlho v pamäti.

 

Majstri sveta Francúzi nečakane zaváhali už v osemfinále so Švajčiarmi, ale Pogba patril medzi ich najlepších hráčov na turnaji. Ak by sa Francúzi prehrýzli do ďalších vyraďovacích bojov, mohol byť v hre o cenu najlepšieho hráča turnaja.

 

 

Široké rozpätie jeho presných prihrávok v spojení s ohromujúcim gólom z veľkej vzdialenosti do siete Švajčiarov je dôkazom toho, že na ME predvádzal futbal, ktorý nie vždy ukazuje vo svojom klubovom pôsobisku Manchestri United.

 

Na adresu portugalského útočníka Cristiana Ronalda, ktorý sa stal ako 36-ročný najlepším strelcom ME, odborníci doplnili: "Štyri zápasy mu stačili na päť gólov a asistenciu navyše. Stále je to rozdielový hráč na najvyššej úrovni. So 109 gólmi mu patrí aj spoločná prvá priečka v počte reprezentačných gólov."

 


Najlepšia jedenástka ME 2020 podľa AP: Donnarumma - Walker, Kjaer, Bonucci, Spinazzola - Jorginho, Pogba, Pedri - Cristiano Ronaldo, Sterling, Insigne
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies