Pri pobreží Líbye stroskotala loď s imigrantmi, asi 170 z nich je nezvestných

NETKY.SK • 23 August 2014, 17:02 • 2 min
Pri pobreží Líbye stroskotala loď s imigrantmi, asi 170 z nich je nezvestných

TRIPOLIS - Pri pobreží Líbye sa potopila loď s asi 170 imigrantmi z Afriky, informoval dnes v Tripolise hovorca líbyjského námorníctva.

slovakia

left justify in out

Líbyjskej pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 17 ilegálnych imigrantov, ktorí sa zo severnej Afriky chceli dostať do Európy. Podľa medializovaných správ utečenci pochádzajú zrejme z Eritrey a Somálska. 
      

Agentúra Reuters informovala, že hliadky líbyjskej pobrežnej stráže spustili pátranie po ďalších takmer 170 pasažieroch lode, ktorá sa potopila ešte v piatok neďaleko líbyjského prístavu Karabuli, ležiaceho východe od líbyjskej metropoly Tripolis. Panujú však obavy, že pomoc prišla veľmi neskoro, keďže pobrežné hliadky na potopenie lode upozornili miestni rybári až dnes ráno. 
      

Predstaviteľ miestnej pobrežnej stráže Muhammad Abdalatíf pritom pre Reuters Television spresnil, že úrady kvôli obmedzenému financovaniu nemajú k dispozícii dostatok lodí na záchrannú operáciu, preto si na ňu museli od rybárov požičať ich člny. 
      

Abdalatíf dodal, že jeho úrad o tragédii informoval miestnu nemocnicu, ministerstvo zdravotníctva, ako aj policajné oddelenie, aby všetky tieto inštitúcie sa odmietli zapojiť do pátrania po telách obetí. Všetkých imigrantov, ktorí nehodu prežili, pobrežná stráž prepustila na slobodu, lebo ich "nemá kde zadržiavať," uviedol Abdalatíf.
      

Úrady Talianska, ktoré je pre ilegálnych prisťahovalcov "bránou do Európy", uviedli, že s incidentom pri líbyjskom pobreží nemajú nič spoločné a nemajú o ňom ani bližšie informácie. 
      

V súvislosti s množiacimi sa prípadmi stroskotania lodí prevážajúcich ilegálnych imigrantov Taliansko vlani pristúpilo k hliadkovaniu vo vodách Stredozemného mora, ktorého cieľom je zabrániť tragédiám s veľkým počtom obetí. Vďaka talianskej operácii Mare Nostrum sa od vlaňajšieho októbra podarilo v Stredomorí zachrániť viac ako 70.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies