Dnes je Zelený štvrtok, čo nám pripomína?

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 11:15 • 2 min
Dnes je Zelený štvrtok, čo nám pripomína?

Zelený štvrtok je významným dňom v kresťanstve aj v rámci ľudových tradícii. Vieme ale, čo presne sa v tento deň dialo?

slovakia

left justify in out

Zelený štvrtok v kresťanstve otvára tzv. Veľkonočné trojdnie (triduum) – Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota. Ide o deň, kedy si pripomíname poslednú večer Ježiša Krista, na ktorej došlo k premene chleba a vína na jeho telo a krv. Ježiš pritom vyslovil známu veru „Toto robte na moju pamiatku,“ pričom apoštolom zveril kňazskú moc.

 

img

 

Nečudujte sa, dnes nebudú zvoniť ani kostoly. Má to symbolizovať účasť na Ježišovom utrpení pri ukrižovaní. Zvony sa opäť ozvú až počas Bielej soboty. Dovtedy sa na svätých omšiach môžeme stretnúť s rapkáčmi alebo klepadlami, ktoré predstavujú hluk, aký bol prítomný na Kristovom ukrižovaní.

 

Odkiaľ ale pochádza názov Zelený štvrtok? Tu sa názory rôznia. Istá časť odborníkov tvrdí, že je to práve kvôli miestu, odkiaľ vojaci odvádzali Ježiša, zo zelenej  Getsemanskej záhrady. Ďalší to pripisujú výrazu z germánskeho názvoslovia, kde sa slovo „greinen“ označovalo nariekanie.

 

Počas Zeleného štvrtka sa zvykli jesť pôstne jedlá. Dnes sa v domácnostiach najčastejšie vyskytuje práve špenát, no v minulosti si ľudia varili rôzne listové prívarky z bylín, ktoré boli v danom období práve dostupné. Okrem nich sa jedli aj makové rezance alebo šošovicový prívarok.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona