ROZHOVOR o tom, ako sa v dnešnej dobe nezblázniť

NETKY.SK • 18 Apríl 2022, 14:00 • 2 min
ROZHOVOR o tom, ako sa v dnešnej dobe nezblázniť

Silvia Langermann je vyštudovaná psychologička a zároveň pracuje ako koučka. V rozhovore hovorí o tom, ako môžeme byť v dnešnej dobe psychicky fit a ako čeliť takým situáciám, ako je napríklad vojna na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Psychické problémy dnes nie sú ničím výnimočným a aj na Slovensku majú stúpajúcu tendenciu. Čím to je, že sa tak veľa slovenských pacientov trápi?

 

Pravdou je, že sa o duševnom zdraví začalo hovoriť len nedávno a ešte stále sú miesta, menšie mestá, dediny, komunity,  rodiny, kde je to tabu téma aj dnes. Takže úplne nevieme, koľko ľudí malo psychické problémy dávnejšie. Na jednej strane sa nebrali vážne a na druhej sa ich snažili zakrývať.

 

Pravdou je však aj to, že sa nároky na ľudí sa celkovo veľmi zvyšujú a ešte si ich zvyšujeme aj my.  Musíme užasne vyzerať, úžasne zarábať, maž úžasnú domácnosť, dokonalé deti...  

 

Kým bolo v poriadku byť doma s dieťaťom a nepracovať, tak teraz sa ženy starajú o domácnosť, deti, spoločenské udalosti a všetko ide veľmi rýchlo. No a muži majú toho rovnako naložené ako ženy. Nie je jednoduché to zvládnuť. A zároveň tu máme sociálne siete, takže každý sa vie prirovnávať a vytvárať si zlý pocit, lebo sleduje niečo vo virtuálnom svete, čo je možno pravda a možno nie.

 

img

 

Žijeme neľahkú dobu. Po vyše dvoch rokoch pandémie koronavírusu prišla vojna na Ukrajine. Mnoho ľudí pociťuje úzkosť, strach o život a budúcnosť. Ako vieme tieto obavy prekonať?

 

Cítiť sa neisto je absolútne v poriadku. Máme za hranicami vojnu a všetci dúfame, že skončí čo najskôr. Vieme však urobiť niekoľko vecí, ktoré môžu pomôcť našej psychike.

 

Skúsme si regulovať informácie, ktoré sa k nám dostanú. Skúsme sa vyhnúť neustálemu príjmu informácií, napríklad na sociálnych sieťach alebo v rôznych aplikáciách. Informácie prijímajme raz, maximálne dvakrát denne. Skúsme si vedome preladiť rádio v aute na hudbu, nie na správy. Informovanosť je dôležitá, ale určite sa nič nestane, ak sa k nám informácie nebudú ostávať nonstop, ale iba v intervaloch. Napríklad aj toto je zmena oproti minulosti. Mohli sme si oddýchnuť, lebo informácie neprúdili stále.

 

img

 

Ďalšia užitočná pomoc pre psychické zdravie je uvedomiť si, čo môžem a čo nemôžem ovplyvniť. Len si to uvedomme. A čo ovplyvniť môžeme, to ovplyvňujme. Čo nemôžeme, nad tým je v podstate zbytočné lámať si hlavu.

 

A myslime na to, že všetko sa raz skončí. Dobré aj zlé. Uvedomenie, že aj tie najnáročnejšie časy raz skončia, je uvoľňujúce. A zabávajme sa, myslime na seba, držme sa našich bežných životov. Je to pre nás veľmi podstatné, aby sme nepodliehali tlaku a panike. Skúsme sa čo najviac držať našich životov tak, ako sme ich žili predtým. Organizujme oslavy, športujme. Zároveň je veľmi dôležité pomáhať druhým. Pomáhajme. Ideálne je nezabúdať na kvalitný spánok a dobré jedlo, obe sú užitočné pre psychickú pohodu.

 

img

 

Je podľa vás namieste mať doma určitú hotovosť, platné pasy a nachystané oblečenie v prípade, že by vojna prišla aj k nám?  

 

Je pravda, že je ideálne mať plán B, ale my vlastne nevieme, na čo budeme musieť reagovať, takže prehnané prípravy sú pravdepodobne zbytočné. Ale ak to niekoho upokojí, že má platný pas, hotovosť alebo čokoľvek iné, tak si to treba zabezpečiť.

 

Vďaka čomu si môžeme v súčasnej dobe udržať zdravú a jasnú myseľ, keď všade navôkol sú rôzne nástrahy?

 

Vďaka kritickému mysleniu. Myslime racionálne, nie emočne. Napríklad je vojna v susedstve, to je fakt, a často sa skloňuje pojem tretia svetová vojna, hovoria o atómových krytoch a podobne. To už ale fakt nie je. Pravda je, že sa nám okamžite stiahne žalúdok, keď počujeme pojem tretia svetová a trošku sa nám krč uvoľní, keď počujeme, že sa mierové rozhovory pohli ďalej. Fakt je ale ten, že nikto netuší, ako bude či nebude vojna pokračovať a nikto netuší, či budú mierové rozhovory niekam viesť. Prijímajme informácie obmedzene a veľmi kriticky.  

 

Čo nám ešte môže pomôcť?

 

Neexistuje žiaden univerzálny formát typu, toto robte a budete v pohode. Ale zároveň máme možnosť vyberať si spôsob žitia tak, aby sme mali pravdepodobnejšie možnosti na duševnú pohodu. Napríklad je veľmi dôležité, s kým sa stretávame. Či nás osoby okolo nás upokojujú a posúvajú alebo naopak. Nestretávajme sa s ľuďmi, ktorí nás ťahajú dole. Ak sa po stretnutí s niekým cítim horšie ako predtým, tak to je možno zbytočné stretnutie.

 

img

 

Športujme. Naše celé telo je prepojené, takže aj nervová sústava, hormóny a mozog reagujú na šport. Majme ciele a smerujme k nim.

Vyhýbajme sa alkoholu. Možno sa zdá, že pri ňom na chvíľu zabudneme na problém, ale nie je to tak. Alkohol nemá upokojujúce účinky dlhodobo.

Vzdelávajme sa. Objavujme. Zároveň si vyhraďme čas na oddych. Na ničnerobenie. Aj my sa potrebujeme nabíjať, nielen naše telefóny. Doprajme si pokojný, relaxačný režim.

 

Kedy vieme posúdiť, že sme na tom psychicky dobre?

 

Veľmi zjednodušene, ak vieme pokojne spať a jesť, je to skvelý znak. Ak sa dokážeme sústrediť na každodenné bežné témy a našu hlavu nezaťažujú dokola tie isté témy. Ak pravidelne pociťujem radosť, potešenie, pokoj ... to sú skvelé predpoklady, ktoré naznačujú, že som psychicky ok.

 

img

 

Ako pôsobí navonok duševne vyrovnaný človek?

 

Nemusí to byť viditeľné navonok. Napríklad nie je pravda, že sa stále usmieva a podobne. Duševne vyrovnaný človek dokáže počúvať ostatných a nepotrebuje stále hovoriť o iných alebo o problémoch. Nerozhodia ho bežné stresy. Plánuje, myslí racionálne, prejavuje pozitívne emócie.

 

Je teda liekom na dobrú psychiku a jasnú myseľ kombinácia optimizmu a racionálneho uvažovania?

 

Áno, presne tak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies