Americkí producenti plynu sa neobávajú problémov s Čínou

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 15:45 • 2 min
Americkí producenti plynu sa neobávajú problémov s Čínou

AMSTERDAM - Americkí producenti skvapalneného zemného plynu (LNG) Cheniere Energy a Tellurian predpokladajú, že najnovší vyostrený konflikt medzi Čínou a USA je iba dočasná záležitosť a nemal byť mať výraznejší vplyv na ich možnosti predaja.

slovakia

left justify in out

Reagovali tak na informácie z Číny, že v rámci odvetných krokov po zvýšení dovozných ciel na čínske produkty zvyšuje aj Peking dovozné clá na americké produkty, medzi nimi aj na LNG.

 

Spojené štáty zvýšili koncom minulého týždňa dovozné clá na čínske produkty v hodnote 200 miliárd USD (177,86 miliardy eur). Z pôvodných 10 % sa clá posunuli na 25 %.

 

Čína na to v pondelok (13. 5.) oznámila, že od júna zvyšuje dovozné clá na americké produkty v hodnote 60 miliárd USD, medzi nimi aj na LNG. Dovozné clo na skvapalnený plyn z USA zvýšila z pôvodných 10 % na 25 %.

 

 

Najväčším americkým producentom LNG je práve firma Cheniere, ktorá kontroluje dva veľké exportné terminály, v Texase a Lousiane. Väčšinu LNG predáva na základe dlhodobých kontraktov podpísaných pred niekoľkými rokmi. Čínske firmy sa však medzi jej súčasnými zákazníkmi nenachádzajú.

 

"Čína patrí ku kľúčovým krajinám, čo sa týka celosvetového dopytu, ale aj iné trhy sú dôležité," uviedol pre agentúru Reuters na konferencii o LNG v Amsterdame viceprezident Cheniere Energy pre stratégiu Andrew Walker.

 

Ten do budúcnosti počíta s Indiou ako novým významným trhom. Okrem toho aj Európa potrebuje podľa neho viac LNG do svojho energetického mixu.

 

(1 EUR = 1,1245 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies