Pri kúpe šperkov vyžadujte certifikát

NETKY.SK • 9 November 2011, 00:02 • 2 min
Pri kúpe šperkov vyžadujte certifikát

Pri kúpe šperkov vyžadujte certifikát

slovakia

left justify in out

img

Blížia sa Vianoce, a tak mnohí rozmýšľajú, čo dať pod vianočný stromček svojim blízkym. Tí, čo nemajú hlboko do vrecka, obyčajne siahnu po nejakom šperku. Avšak aj pri ich kúpe platia určité zásady, ktoré by mal záujemca dodržať. "Pri kúpe šperkov všeobecne a najmä šperkov s drahými kameňmi je podstatných niekoľko vecí." Hovorí riaditeľ Slovenského gemologického inštitútu (gemológia-náuka o diamantoch) Martin Mikuš.
"Prvá a najdôležitejšia je výber klenotníka. To znamená obrátiť sa na nejakého človeka, o ktorom viem, že niekde pôsobí nejakú dobu a predpokladám, že aj tri štyri roky, keď mi vznikne nejaký problém, sa mám kam vrátiť. Každý ten obchod sprevádzajú podstatne náležitosti, ktoré by dobrý obchodník mal zabezpečiť, a to je pri predaji šperkov s drahými kameňmi náležitý certifikát. Ja vždy hovorím, náležitý certifikát je certifikát vyhotovený nie niekde priamo v obchode alebo niečo, čo deklaruje priamo predajca, ale od nejakej nezávislej strany. Najlepšie z gemologického laboratória. Pri veľkých drahších kameňoch ja vždy preferujem a odporúčam klientom, aby vyžadovali doklady a certifikáty od najprestížnejších svetových laboratórií," uviedol.
Podľa Mikuša klient mnohokrát, keď dostane certifikát do rúk, tak to považuje za akési utvrdenie sa v tom, že to je správne. Len vždy by mal zvážiť, či rozumie tomu, čo je v tom certifikáte napísané. To znamená, ak kupuje kameň a dostane k nemu certifikát, mal by sa zaujímať, čo v tom certifikáte je obsiahnuté. Správny a dobrý obchodník by mal klienta obsahom certifikátu podrobne oboznámiť a vysvetliť jednotlivé pojmy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies