Roztrhnutá zem: Najničivejšie zemetrasenia pod morom, ktoré otriasli svetom

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Roztrhnutá zem: Najničivejšie zemetrasenia pod morom, ktoré otriasli svetom

Pod hladinou oceánu sa skrývajú nebezpečné sily, ktoré môžu zasiahnuť bez varovania a zmeniť tvár sveta. Zemetrasenia pod morom vyvolávajú ničivé cunami a majú katastrofálne následky na pobrežné oblasti. Pozrite sa na niektoré z najdesivejších prírodných katastrof, ktoré priniesli nielen materiálne škody, ale aj veľké ľudské tragédie.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenia pod morom patria medzi najvýraznejšie a najničivejšie prírodné katastrofy, ktoré môžu mať nielen následky na pobrežné oblasti, ale aj na celé kontinenty. Tieto tragické udalosti boli svedkom niektorých z najväčších katastrof v ľudskej histórii. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najznámejších zemetrasení pod morom, ich príčiny, dôsledky a vplyv na svetové udalosti.

Sumatransko-andamanské zemetrasenie (2004)

Jedno z najničivejších zemetrasení v histórii, ktoré udialo sa 26. decembra 2004, keď sa zemetrasenie s magnitúdou 9,1 a epicentrom v blízkosti indonézskej Sumatry vyvolalo obrovskú cunami. Táto katastrofa si vyžiadala viac ako 230 000 obetí v 14 krajinách okolo Indického oceánu a spôsobila rozsiahle škody na infraštruktúre a životnom prostredí.

Tohoku zemetrasenie a tsunami (2011)

Zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré zasiahlo východné pobrežie Japonska 11. marca 2011, spôsobilo masívne cunami, ktoré zdevastovalo región Tohoku. Toto zemetrasenie a následné jadrová havária vo Fukushime mali fatálne dôsledky: viac ako 15 000 obetí a obrovské materiálne škody.

Indický oceán zemetrasenie s tsunami (2004)

Menšie, ale stále ničivé zemetrasenie s magnitúdou 8,6, ktoré udialo sa v Indickom oceáne 26. decembra 2004, vyvolalo druhú vlnu cunami. Hoci toto zemetrasenie nepočítalo s takým počtom obetí ako zemetrasenie Sumatra-Andamany, spôsobilo dodatočné škody a vyvolalo znepokojenie v regióne.

Lisabonské zemetrasenie (1755)

Jedno z najznámejších historických zemetrasení, ktoré postihlo portugalské mesto Lisabon 1. novembra 1755. Toto zemetrasenie s magnitúdou odhadovanou na 8,5 až 9,0 spôsobilo veľké škody nielen na meste, ale aj na pobreží Španielska a severnej Afriky. Rozsiahly požiar a následné cunami ešte viac zhoršili situáciu.

Aljašské zemetrasenie (1964)

Zemetrasenie s magnitúdou 9,2, ktoré zasiahlo juhovýchodnú Aljašku 27. marca 1964, je najväčším zemetrasením, ktoré kedy zaznamenali na severe Ameriky. Toto zemetrasenie spôsobilo značné škody na meste Anchorage a vyvolalo vlny tsunami, ktoré postihli pobrežné oblasti.

Zemetrasenia pod morom patria medzi najničivejšie prírodné katastrofy, ktoré postihujú ľudstvo. Ich vplyv na obyvateľstvo, infraštruktúru a životné prostredie môže byť ničivý a dlhodobý. Poznanie histórie a charakteristík týchto katastrof je kľúčové pre ich lepšie pochopenie a pripravenosť na budúce udalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: National Geographic, United States Geological Survey, BBC, History today
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies