Prezidentské voľby 2019: Marian Kotleba

NETKY.SK • 16 Január 2019, 13:13 • 2 min
Prezidentské voľby 2019: Marian Kotleba

BRATISLAVA-Marián Kotleba ohlásil 31. mája 2018 kandidatúru na prezidenta 2019. Oznámil to na tlačovej konferencií v sídle strany v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Marián Kotleba sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Je slovenským nacionalistickým a neonacistickým politikom, bývalým politikom Banskobystrického samosprávneho kraja, popredným predstaviteľom (volebným líderom) Ľudovej strany Naše Slovensko, poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, členom výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a bývalým pedagógom. Má manželku Frederiku Kotlebovú a syna.

V minulosti pôsobil ako vodca nacionalistického politického hnutia Slovenská pospolitosť (2003 – 2007), ktoré bolo v roku 2006 rozpustené najvyšším súdom pre jeho extrémistické politické tendencie a rozpor s ústavou.

 

Vyštudoval Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici

Pokračoval v štúdiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde získal diplom v odbore pedagogika
V roku 2013 ukončil štúdium ekonómie na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela, kde získal titul inžinier ekonómie
Po vysokej škole pracoval na Športovom gymnáziu v BB.

img

 

V roku 2003 sa stal vodcom Slovenskej pospolitosti. Funkciu zastával do roku 2007. Vo voľbách VÚC v roku 2009 Marián Kotleba kandidoval na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Ako nezávislý kandidát získal štvrté miesto s 13 629 hlasmi (10,03 %). Do druhého kola nepostúpil. V komunálnych voľbách v roku 2010 získal v 7. banskobystrickom obvode 1 050 hlasov, čím sa stal 2. náhradníkom, tesne za Martinom Klusom.

 

V parlamentných voľbách v roku 2012 jeho strana ĽSNS získala 1,58 % hlasov a nedostala sa do parlamentu. Vo voľbách do VÚC v roku 2013 postúpil Marián Kotleba do 2. kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja so ziskom 21,30 % platných hlasov, dovtedajší župan Vladimír Maňka získal prvé miesto. V 2. Kole bol zvolený za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja so ziskom 71 397 (55,53 %) platných hlasov. V rovnakých voľbách  kandidoval tiež za poslanca. Získal 8 678 hlasov, čo bol druhý najlepší výsledok na Slovensku, viac dostal iba Jozséf Nagy v Trnavskom kraji.

Po zvolení Kotlebu za župana banskobystrického VÚC bolo odložené jeho uvedenie do úradu, lebo viacerí poslanci požiadali o odklad aktu poslaneckého sľubu z viacerých praktických príčin. Inaugurácia prebehla 20. decembra 2013, zúčastnilo sa jej viacero Kotlebových podporovateľov.

img

 

Kandidatúru na župana v novembrových krajských voľbách Kotleba verejnosti oznámil 31. augusta 2017. Jeho protikandidátom bol Ján Lunter. Vo voľbách získal Kotleba 47 502 hlasov (23,24 %) do županskej pozície. Kandidát Ján Lunter získal 99 169 (48,53 %) a bol zvolený za predsedu Banskobystrického kraja. V predošlých voľbách Kotleba v druhom kole získal 71 397 hlasov. V banskobystrickom mestskom obvode ho krúžkovalo sedem tisíc voličov, v minulých voľbách to bolo deväť tisíc. Kotleba sa však aj napriek tomu stal krajským poslancom, okrem Milana Uhríka jediným celoslovensky za svoju stranu.

Kotleba – kandidát na prezidenta – kandidatúra 2019

 

Marián Kotleba ohlásil 31. mája 2018 kandidatúru na prezidenta 2019. Oznámil to na tlačovej konferencií v sídle strany v Banskej Bystrici. 

 

„Nebolo ľahké akceptovať rozhodnutie strany, ktorá ma vyslala do boja o prezidentský palác a takú výzvu, ale cítim zodpovednosť voči budúcim generáciám a bez preháňania aj stupňujúcu podporu zo strany občanov. Som presvedčený, že našou úlohou nie je hľadať výhovorky a spôsoby, ako sa nedá, ale dať zo seba vždy maximum a plné nasadenie, aby Slovensko bolo lepšie,“ konštatoval Kotleba.

Dodal, že chce ponúknuť iný štýl politiky a hodnoty, než aké dnes symbolizuje prezidentský palác. Aj keď mal k dispozícií 15 poslaneckých podpisov, odmietal bojovať za kandidatúru pomocou nich.

 

„Prezidenta nevolia poslanci NR SR, ale občania. Od dnešného dňa začíname so zberom podpisov od občanov priamo v teréne,“ zdôraznil predseda ĽSNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies