Prezidentom Paraguaja sa stal miestny milionár

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 07:13 • 2 min
Prezidentom Paraguaja sa stal miestny milionár

ASUNCIÓN - Paraguajský veľkopodnikateľ Horacio Cartes je oficiálnym víťazom nedeľňajších prezidentských volieb, ktoré majú prispieť k ukončeniu politickej krízy v krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia predsedu volebnej komisie Alberta Ramíreza získal kandidát konzervatívnej opozície takmer 46 percent hlasov, zatiaľ čo favorit vládnych liberálov Efraín Alegre skončil ako druhý so ziskom necelých 37 percent. Päťdesiatšesťročný Cartes podnikajúci v najrôznejších oblastiach tak nadviaže na dlhoročnú tradíciu strany Partido Colorado, ktorej členovia zastávali prezidentský úrad až do roku 2008, keď sa dostal do funkcie liberál Fernando Lugo. Toho ešte v júni minulého roka odvolal parlament v reakcii na povstanie roľníkov proti štátnym orgánom, pri ktorom zahynulo 17 ľudí. Cartes je v politike nováčikom a voličov sa snažil získať najmä prísľubom vytvárania pracovných miest. V súboji s Alegrem si obaja kandidáti vymieňali obvinenia z korupcie a obchodovania s drogami.

Šesťapolmiliónový Paraguaj hraničí s Brazíliou, Argentínou a Bolíviou. Medzi najzávažnejšie problémy, s ktorými krajina bojuje, patrí vysoká miera korupcie a prekvitajúci obchod s drogami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies