REPORTÁŽ: Peter Kovařík končí na poste policajného prezidenta!

NETKY.SK • 31 August 2021, 15:15 • 2 min
REPORTÁŽ: Peter Kovařík končí na poste policajného prezidenta!

BRATISLAVA – Peter Kovařík končí ako šéf polície pre obvinenia, ktoré voči nemu vzniesla bratislavská prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 31. augusta 16:52

 

Prezident policajného zboru SR Peter Kovařík o tom informoval na tlačovej besede. „Dnes som na ministerstvo vnútra doručil svojmu nadriadenému žiadosť o skončenie služobného pomeru. Podpísal som ju včera vo večerných hodinách,“ povedal hneď v úvode tlačovej besedy.

 

 

Kovařík obvinenia odmieta

Dôvodom rozhodnutia je ročná snaha o zvyšovanie dôveryhodnosti polície. Keďže Kovařík aktuálne čelí trestnému stíhaniu zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti, rozhodol sa z funkcie odstúpiť. 

 

Krajská prokuratúra v Bratislave policajného šéfa obvinila 26. augusta, pretože sa domnieva, že zmaril prebiehajúci policajný zásah zadržania, ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.  

 

„Aj napriek tomu, že mám názor na trestné stíhanie, musím rešpektovať aktuálny stav, ktorý tu dnes je, a to je, že som obvinený. Zároveň si neviem predstaviť, aký príklad by som dával svojim kolegom, keby som vo funkcii zotrval. Musí platiť jeden meter pre všetkých,“ uviedol.

 

Dátum odchodu policajný prezident navrhol k 15. septembru, musí ho však ešte odsúhlasiť minister vnútra Roman Mikulec. Z funkcie Kovařík nechce odísť hneď, pretože už viac ako o týždeň na Slovensko príde Svätý Otec.

 

Odíde do civilu

Kovařík chce zvyšný čas vo funkcii zároveň využiť na dotiahnutie niektorých administratívnych záležitostí. "Nechcem špekulovať okolo termínu odchodu, rozhodol som sa najskôr, ako som mohol," doplnil. 

 

Vedením polície by podľa Kovaříka po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová.

 

Kovařík bol od septembra 2020 poverený dočasným riadením Policajného zboru. Koncom januára 2021 ho po výberovom konaní do funkcie prezidenta Policajného zboru vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). 

 

Kovařík chce po vzdaní sa funkcie policajného šéfa odísť z Policajného zboru do civilu."Chcem si oddýchnuť, žiť normálny život a posunúť sa ďalej," vyhlásil s tým, že neodchádza z polície s "horkosťou"

 

Verí, že za jeho vedenia sa na polícii podarilo zaviesť systémové opatrenia a pripraviť reformy, ktoré treba dotiahnuť. Poďakoval sa členom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

 

Polícia je pod obrovským tlakom

Tvrdí, že si Slovensko nepamätá toľko závažných káuz, ktoré boli v poslednom období riešené. "Ja týmto ľuďom dôverujem. Nevidel som doteraz nič, čo by ich spochybňovalo z pohľadu, že by mali niekoho ovplyvňovať," poznamenal.

 

Policajný prezident uviedol, že pociťoval isté tlaky na políciu a on bol akoby ich "katalyzátorom". Vnímal veľké napätie v politickom spektre, a to aj v prípade opozičných i koaličných strán. Deklaruje však, že u ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) mal plnú podporu.

 

"Som si vedomý zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase, keď prebiehal zásah, a som pripravený brániť sa, a to aj na súde. Tak, ako je popísaný skutok, podľa mňa to nie je trestný čin," vyhlásil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies