Tuberkulóza je veľkou hrozbou pre verejné zdravie v Južnej Afrike, informujú miestne úrady

NETKY.SK • 25 Marec 2024, 16:00 • 2 min
Tuberkulóza je veľkou hrozbou pre verejné zdravie v Južnej Afrike, informujú miestne úrady

JOHANNESBURG - Juhoafrický minister zdravotníctva Joe Phaahla v nedeľu povedal, že tuberkulóza (TBC) zostáva v Juhoafrickej republike veľkou hrozbou pre verejné zdravie a za posledných pár rokov si vyžiadala viac ako 1,5 milióna životov.

slovakia

left justify in out

"Posledných niekoľko rokov zostáva hlavnou príčinou úmrtí v krajine. Zahŕňa tiež viac ako polovicu úmrtí medzi ľuďmi nakazenými vírusom HIV, čo predstavuje 53 percent," povedal Phaahla počas pripomenutia si Svetového dňa tuberkulózy, ktorá pripadla na nedeľu.

Zatiaľ čo Južná Afrika naďalej patrila medzi krajiny, ktoré zápasia s pandémiou TBC, krajina v posledných rokoch urobila nádejné kroky smerom k zníženiu počtu infekcií TBC, povedal Phaahla.

Očakáva sa, že počet prípadov TBC v roku 2022 klesne na 280 000 zo 644 000 v roku 2007, uviedol minister a dodal, že úmrtia súvisiace s TBC tiež klesajú, ale oveľa pomalšie.

Phaahla poznamenal, že Južná Afrika zintenzívni rýchle zavádzanie nových nástrojov a inovácií na boj proti tejto chorobe a posilní rutinné testovanie kontaktov s TBC a rizikových populácií.

Juhoafrická republika musí podľa ministra riešiť aj sociálno-ekonomické problémy, aby skoncovala s TBC, vrátane rodovej nerovnosti, zlej výživy a chudoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Scroll.in / AFP / Noah Seelam
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies