Prezidentka SR sa chystá na návštevu Paríža, o čom bude s hlavou Francúzska diskutovať?

NETKY.SK • 23 Júl 2019, 17:06 • 2 min
Prezidentka SR sa chystá na návštevu Paríža, o čom bude s hlavou Francúzska diskutovať?

BRATISLAVA - V zajtrajších hodinách je na pláne stretnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona. Návšteva Paríža je naplánovaná po rokovaniach V4, predstaviteľov EÚ a NATO.

slovakia

left justify in out

Hlavnými bodmi rokovaní s hlavou Francúzska budú aktuálna situácia v Európskej únii, V4, ale aj bilaterálne vzťahy a možnosti ďalšej spolupráce. Prezidentka okrem toho v Paríži položí kyticu pred klub Bataclan. Ten bol súčasťou série teroristických útokov, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 a vyžiadali si 130 obetí. 

 


Čaputovej návštevy v krajinách V4 boli pozorne sledované. Jej prvá návšteva viedla už podľa tradície do Prahy. Desať dní po inaugurácii navštívila Brusel. Vtedy rezonoval jej výrok, že "návštevu bruselských inštitúcií, ktorých je Slovensko členom, nepovažuje za návštevu zahraničia." 

 

img

 

Jej ďalšou zastávkou v poradí bolo Maďarsko. Vo svojich vyjadreniach sa venovala nielen bilaterálnym otázkam, ale aj spolupráci v rámci Visegrádskej štvorky. Tá podľa nej "nemôže byť len o ochrane regionálnych záujmov, musí sa snažiť prinášať vlastné riešenia na európsku pôdu."

 

Na rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom sa zaujímala o otázky fungovania justície a súdneho systému. Práve pre problémy v rovnakej oblasti sa o Poľsko začala zaujímať aj Európska komisia. Vo Varšave zase ocenila podporu Poľska Ukrajine.

 

img


Čaputová pred nástupom do funkcie pôsobila v strane Progresívne Slovensko. Táto strana je súčasťou európskej frakcie Obnovme Európu, v ktorej pôsobí aj strana francúzskeho prezidenta Macrona En Marche.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies