Česko hovorí, že OSN je na hanbu sveta a jej ministerka obrany hrozí, že z tejto hanby jej krajina odíde

NETKY.SK • 30 Október 2023, 20:30 • 2 min
Česko hovorí, že OSN je na hanbu sveta a jej ministerka obrany hrozí, že z tejto hanby jej krajina odíde

BRATISLAVA - Nič ale nebude také horúce, ako to verbálne vyzerá. Problém sa začal odohrávať po útoku islamských teroristov na Izrael 7. októbra 2023 a po zavraždení asi 1400 Židov a zahraničných návštevníkov, pričom deti a ženy – mladé či staré – boli tou najlacnejšou korisťou. Okrem toho hrdinovia z islamistických zoskupení odvliekli do iránskej zóny – Gazy – na juhu Izraela plus mínus 250 ľudí. Rátali sa aj tí už zabití, aj s tými sa dá kšeftovať. Mŕtve židovské telá sú pre Izraelčanov posvätné a Izrael ich doteraz od gazanských Arabov vykupoval za veľké peniaze. Majú totiž sväté privilegium byť pochovaní v rodnej pôde.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čo je v rezolúcii Valného zhromaždenia OSN?

 

Skôr by sme sa mali pozrieť na to, o čom táto rezolúcia mlčí. Do textu sa napr. nedostala požiadavka Kanady, aby absolútnym začiatkom mierových rokovaní bolo prepustenie unesených rukojemníkov. Valné zhromaždenie vo svojej rezolúcii len šablónovite volá po okamžitom a trvalom humanitárnom prímerí. A žiada ukončenie násilia. Len zabudla spomenúť stranu, ktorá túto tragédiu vyvolala a opomenula predošlé útoky na Židov z Gazy, v Samarii a v Judsku. O vydaní vinníkov vpádu do Izraele z iránskej exklávy Gaza ani zmienka. No nie je tá krása priam modelovo pokrytecká? To by nezvládla vo svojich najlepších rokoch ani Klaudia Schifferová, keď sa predviedla tančekom s Mečiarom. Ani už nemusíte čítať romány Honoré de Balzaca, kde je o človeku všetko, ale skutočne všetko, čo je v ňom skryté.

 

V pléne Valného zhromaždenia sa Slovensko pri prijímaní tejto rezolúcie múdro zdržalo hlasovania, za rezolúciu bolo 121 štátov (abstinenčných alibistov bolo 45), ale len štrnásť zdvihlo proti tejto vyhýbavej rezolúcii ruku. Z EÚ to okrem Česka bolo napr. Chorvátsko, Nemecko, Rakúsko a dokonca Maďarsko. OSN počtovo totiž ovládajú tzv. rozvojové krajiny. Rezolúcie Valného zhromaždenia OSN sú však dnes iba symbolické, ich hodnota je čisto symbolická, nie záväzná.

Zabíjanie živých, kšeftovanie s mŕtvymi a rukojemníci ako zlatý poklad

 

Na rezolúciu bezmocného a nefunkčného orgánu OSN z 27. októbra 2023 – Valného zhromaždenia – reagoval vari najostrejšie západný sused Slovenska, Česko. Šéfovia vlády aj opozície) Petr Fiala, Andrej Babiš) sa vzácne zhodli, odsúdili alibistickú rezolúciu tohto zhromaždenia, ale nestotožnili sa s „revolučným“ vyhlásením českej kontroverznej ministerky obrany Jany Černochovej. Tá hneď ďalší deň, inak v deň štátneho sviatku ČR, vydala na správu na platforme X, kde píše, citujem: "Hanbím sa za OSN. Podľa môjho názoru nemá Česká republika v organizácii, ktorá sa zastáva teroristov a nerešpektuje základné právo na sebaobranu, čo pohľadávať. Vystúpme z nej!“

 

Silné slová, od ktorej na rozdiel od českých politikov nedal úplne ruky preč iba izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan, ktorý krátko po hlasovaní 27. októbra vyhlásil, že „OSN stratilo legitimitu“. Izrael má však s s OSN viacročný problém, jedným z nich bola neslávna rezolúcia VZ číslo 3379 z roku 1975, v ktorej väčšina hlasujúcich krajín podporila tvrdenie, že „sionizmus je rasizmus“. Vtedajší minister zahraničných vecí USA, Henry Kissinger, túto rezolúciu nazval „podlou“, ona totiž podlá aj bola. Ak by sme ju chceli interpretovať doslovne, potom každý slovenský patriot je rasista, xenofób a lump.


Mimochodom, túto úbohú rezolúciu si Valné zhromaždenie samo zrušilo vyhlásením, že čo kedysi platilo, sa teraz ruší. Nie že by sa zmenila OSN, zmenila sa medzinárodná politika, pretože "perestrojkový" Sovietsky zväz zmenil názor na Izrael a nadviazal s ním diplomatické styky.

Československo, ako verný buldoček Sovietskeho zväzu, samozrejme tiež okamžite zmenilo názor a deklarovalo, že „sionizmus nie je rasizmus“. Zaujímavé. V prvých prácach o Strednom/Blízkom východe, ktoré boli s Sovietskom zväze vydávané hneď po 2. svetovej vojne, ste sa dočítali, že sa do Kanaánu prisťahovali predkovia „statočného židovského národa“. Lenže už o dva roky neskôr, keď sa ukázalo, že nový štát Izrael nebude vysunutým postom sovietskeho impéria, skúsení sovietski historici začali písať inak? „Do Palestíny prenikli „ľstivé hebrejské kmene“. Vyzerá to, že OSN sa má od koho učiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: RTV (na titulnej foto zasadnutie Valného zhromaždenia OSN)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies