Geboorah: „Rapovať o Bohu znamená pre mňa žiť v pravde!“

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Geboorah: „Rapovať o Bohu znamená pre mňa žiť v pravde!“

Na tohtoročnom druhom ročníku bratislavského kresťanského One Way Festu na Tyršovom nábreží sa predstavil aj mladý raper Marián Gajdoš, ktorého stále viac fanúšikov pozná pod menom Geboorah.

slovakia

left justify in out

 

Úderná chytľavá muzika napokon dostala aj tých, ktorí v ten večer prišli možno na celkom iný žáner a museli uznať, že rap a kresťanstvo je viac než dobré spojenie!

 

Geboorah (v hebrejčine „moc“ alebo „sila) sa už pred takmer desiatimi rokmi rozhodol zasvätiť svoju tvorbu Bohu preto, že chcel žiť v pravde a rôznymi kľukatými životnými cestičkami napokon zistil, že ju stabilne nachádza práve v kresťanskej viere. Poznanie Boha ho celkom zmenilo a dnes je jeho túžbou, aby svojou muzikou zasieval semienko viery aj do svojich poslucháčov.

 

 

 

Okrem toho, že je hudobník, je aj otec, manžel, textár a zvukár. Pôvodne rodený Košičan žije už 15 rokov v Anglicku, kde tvorí vo svojom vlastnom domácom štúdiu – ako sám hovorí – kristocentrickú muziku. „Z veľkej časti je to rap a hip-hop, no občas to prestriedam aj inými žánrami, najčastejšie reagge.“

 

A čo ho viedlo venovať svoju tvorbu práve Bohu? „V roku 2014 som sa rozhodol hľadať pravdu. Skutočnú pravdu, ktorá má moc meniť životy ľudí. A našiel som ju v evanjeliu, v Božom Slove. Tak som začal skúmať, zisťovať si, či naozaj môžem veriť Božiemu Slovu na sto percent.

Dnes viem, že je to tak. Viem, že Ježiš Kristus je skutočne ten, ktorý prišiel a zomrel za nás všetkých, aby sme my mohli žiť. Tiež verím, že ten skutočný naplnený život spočíva práve v pravde, láske, dobrote. Pravda a láska idú vždy spolu, pretože človek nemôže žiť v skutočnej pravde, ak nedokáže milovať človeka.“

 

img

Geboorah vystúpil v júni na bratislavskom One Way Feste.

 

Geboorah je výhradným autorom všetkých svojich textov. Je presvedčený, že na to, aby sa jeho výpovede dotkli jeho poslucháčov, musia byť čo najúprimnejšie, vychádzať priamo zo srdca. „Chcem, aby moje texty boli vedené Duchom Svätým. Aby boli skutočne kristocentrické, zasahovali ľudí svojou jasnosťou, údernosťou, jednoduchou pravdou.“

 

Je viacero raperov, ktorí počas svojej kariéry vo svojich skladbách viac či menej otvorene vyznali svoju vieru. No Geboorah je výnimočný tým, že celá jeho tvorba je venovaná jednoznačne Bohu. Neuvažoval niekedy, že by si „odskočil“ aj do svetskej hudby, k iným žánrom?

 

img

 

 „Kedysi som sa venoval aj svetskej muzike, svetskému rapu. No postupne som pochopil, kde je moje miesto, čo je mojím poslaním," vysvetľuje raper. "Moje texty sú práve preto tak jasne kristocentrické, že tohto žánru a tejto tematiky je podľa môjho názoru na Slovensku strašne málo.

A čo tak populárne featuringy s inými menami? "Priznám sa, že ma to veľmi ani neťahá do spolupráce s ľuďmi, ktorí robia hudbu s celkom iným zámerom, iným videním sveta ako mám ja.  Nechcem sa teraz nad nikým vyvyšovať a nehovorím, že by to nemohla byť spolupráca zaujímavá. Ak by to bol projekt, ktorý by chcel podporiť a šíriť nejakú dobrú myšlienku, určite také niečo a priori neodmietam," pokračuje.

 

"No čo sa týka spolupráce, u mňa vždy zaváži to ovocie, ten background. Čo ten človek prináša svetu svojím životom a posolstvom, akú správu chce tlmočiť? To je pre mňa kritérium, podľa ktorého sa v týchto veciach rozhodujem. No inak mám v tomto jasno – chcem pokračovať v kresťanskej tvorbe, tam som doma, načo sa púšťať do niečoho, čo v skutočnosti nie som,“ dopĺňa Geboorah.

 

img

Geboorahov druhý album "Iný básnik".

 

 

Geboorah si nielen ako profesionálny a originálny hudobník, ale aj vďaka svojej úprimnosti, otvorenosti a tvrdohlavosti, s akou sa drží svojho žánru a pravdy vo svojom srdci  získava stále väčší počet mladých fanúšikov. Dnes je jedným z najhranejších interpretom Rádia 7, jeho dynamické živé vystúpenia sa stávajú ťahákmi letných festivalov, ako sme boli svedkami aj na One Way Feste.

 

A hoci žije Geboorah v súčasnosti v Anglicku, vždy si nájde čas – najmä v letnej sezóne – prísť a vystúpiť na akcii, podporujúcej dobrú vec, hlásajúcej do sveta dobrú správu. „Rád sa spojím a vystúpim pre dobrú myšlienku a verím, že podobných akcií, ako bol tohtoročný One Way Fest, bude na Slovensku stále viac. Napriek tomu, alebo práve preto, že kresťanská tematika je stále akoby bokom, Popoluškou medzi inými smermi. Verím tomu, že kresťanskí interpreti, hudobníci, umelci budú medzi sebou spolupracovať stále živšie, budú sa navzájom podporovať, inšpirovať, smelo vstupovať na pódiá, do hudobného sveta. Lebo v ňom určite majú čo svetu povedať.“

 

Ak ste ešte tento žáner nepočuli a ste zvedaví, ako znie autentický kresťanský rap, môžete si ho vypočuť na Geboorahovom druhom albume pod názvom „Iný básnik“, resp. stiahnuť na https://geboorah.com/.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies