Česko čaká ďalšia vlna silných búrok, možný je aj výskyt tornáda

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 16:58 • 2 min
Česko čaká ďalšia vlna silných búrok, možný je aj výskyt tornáda

BRATISLAVA/PRAHA - Českí meteorológovia vo štvrtok sprísnili výstrahu pred búrkami a pre niektoré oblasti vyhlásili extrémny stupeň nebezpečenstva. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz s tým, že na niektorých miestach hrozí silný vietor až 100 kilometrov za hodinu, veľké krúpy a povodne.

slovakia

left justify in out

Regióny v ohrození 

Nová výstraha oproti tej pôvodnej zvyšuje stupeň nebezpečenstva pri búrkach v južných a východných Čechách a na Vysočine na extrémne. Pridáva tiež varovanie pred silnými búrkami pre Moravu a Sliezsko na piatkový večer varovanie pred povodňovými javmi, ktoré bude v platnosti od štvrtkového popoludnia až do odvolania.

 

imgimg


"Vo štvrtok popoludní a večer a v noci na piatok sa na väčšine nášho územia od juhozápadu vyskytnú prehánky alebo búrky, ktoré budú miestami silné až veľmi silné s prívalovými zrážkami okolo 60 mm, krúpami i väčších rozmerov a nárazmi vetra okolo 90 km/h.

 

"V južných a východných Čechách a na Vysočine navyše nie je možné počas dnešného popoludnia a večera vylúčiť ani ojedinelý výskyt extrémne silných búrok s veľkými krúpami a nárazmi vetra okolo 100 km/h," varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

 

 

VIDEO: Českom sa prehnalo tornádo! Bolo lokalizované len kúsok od slovenských hraníc!


Počas noci na piatok bude búrková činnosť slabnúť. Na Morave a v Sliezsku sa silné búrky môžu ojedinele vyskytnúť ešte v piatok popoludní a večer. Sprevádzať ich budú prívalové zrážky okolo 40 mm, krúpy a nárazy vetra okolo 70 km/h.

V oblastiach s predpovedanými silnými až veľmi silnými búrkami očakávajú prechodné prudké vzostupy hladín, najmä na menších tokoch, kde môžu hladiny lokálne stúpať až k úrovni 1. a 2. stupňa povodňovej aktivity, v prípade extrémne silných búrok nejde vylúčiť vzostup k tretiemu povodňovému stupňu, varuje ČHMÚ.

 

img


Upozorňuje pritom i na možné požiare. "Dnes (8. júla) popoludní prekročia najvyššie teploty na Morave a v Sliezsku 31 stupňov Celzia, miestami i 34 stupňov Celzia. Horúce a prevažne suché počasie tu ešte počas dneška povedie k zvýšenému riziku vzniku a šírenia požiarov," uviedli.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies