Prezidentka na samite OSN o klíme vyzdvihne projekt transformácie najväčšieho hnedouhoľného regiónu

NETKY.SK • 17 September 2019, 16:13 • 2 min
Prezidentka na samite OSN o klíme vyzdvihne projekt transformácie najväčšieho hnedouhoľného regiónu

BRATISLAVA – Na budúcotýždňovom klimatickom samite OSN v americkom New Yorku chce prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihnúť cieľ Slovenska ukončiť využívanie uhlia ako zdroja na výrobu elektrickej energie do roku 2023 a projekt transformácie najväčšieho hnedouhoľného regiónu na hornej Nitre.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu to uviedla po utorňajšom stretnutí s ministrom životného prostredia Lászlóm Sólymosom (Most-Híd), na ktorom bola adaptácia na zmenu klímy jednou z hlavných tém.

 

Ministra sa v tejto súvislosti Čaputová pýtala aj na prípravu nízkouhlíkovej stratégie ako podkladu národného energetického a klimatického plánu.

 

"Na newyorskom samite chcem hovoriť o opatreniach, ktoré sa v kontexte uhlíkovej neutrality rozhodla SR prijať. Som rada, že Slovensko má takéto ambície a verím, že sa nám ich podarí naplniť," povedal prezidentka.

 

Na stretnutí s ministrom ocenila to, čo sa envirorezotu podarilo v predchádzajúcom období. "Máme dobrú stratégiu environmentálnej politiky do roku 2030, rovnako sa podarilo prijať dôležité právne normy – Lex Žitný ostrov i zákon o zálohovaní PET fliaš," pripomenula.

 

img

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

 

Medzi výzvy zaraďuje naďalej tému vymožiteľnosti práva v oblasti ochrany životného prostredia, taktiež ochranu lesov a správu národných parkov, progres musí nastať podľa nej i v environmentálnej výchove a vzdelávaní.

 

Sólymos ocenil konštruktívnosť dialógu i význam, ktorý hlava štátu prisudzuje enviro témam. "MŽP našlo partnera tu, v Prezidentskom paláci," povedal.

 

"Problematika životného prostredia sa dostala do popredia aj na Slovensku, čo je pre našu budúcnosť veľmi dôležitý krok," dodal.

 

Sólymos verí, že prezentácia SR na klimatickom samite i kooperácia pri presadzovaní pozitívnych zmien v ochrane životného prostredia bude úspešná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona