Slovensko chce byť ekologickejšie! Vláda uvažuje o zálohovaní tetrapakov

NETKY.SK • 9 Január 2019, 12:22 • 2 min
Slovensko chce byť ekologickejšie! Vláda uvažuje o zálohovaní tetrapakov

Slovenská vláda pripisuje ochrane životného prostredia veľký význam, preto prichádza s novým návrhom, ako prírodu chrániť.

slovakia

left justify in out

Slovensko ide dopredu. Po návrhu zálohovať PET fľaše a plechovky prichádza z dielne Ministerstva životného prostredia SR nový návrh, ktorý zapracovali do Programu predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 – 2025. Objavil sa tu aj návrh na zálohovanie viacvrstvových kombinovaných materiálov (VKM), inak nazývaných tetrapaky.

 

Ako uvádza portál euractiv.sk, táto iniciatíva narazila na veľký odpor odpadárov a výrobcov. Tí mali zásadný problém už s návrhom na zálohovanie PET fliaš a plechoviek, tetrapaky považujú za ešte komplikovanejší materiál. Do roku 2022 by však mala byť spracovaná analýza ich zálohovania.

 

Ministerstvo si od tohto návrhu sľubuje zníženie množstva odpadu a znečistenia životného prostredia. Odborníci však upozorňujú, že spracovanie a recyklácia takýchto kombinovaných materiálov, ktoré sa často skladajú až zo šiestich rôznych vrstiev, je technologicky mimoriadne náročné, čo by sa v konečnom dôsledku mohlo prejaviť v cenách samotných produktov balených v tetrapakoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies