Prezidentka Čaputová vrátila návrh zákona o sudcoch do NRSR

NETKY.SK • 11 September 2019, 9:30 • 2 min
Prezidentka Čaputová vrátila návrh zákona o sudcoch do NRSR

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta pripomienky pri opätovnom schvaľovaní novely zákona o sudcoch. Tá by mala po novom spôsobovať zánik funkcie sudcom pri pokuse kandidovať do NRSR či európskeho parlamentu. Správu predostrel médiám hovorca prezidentky martin Strižinec.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu SR je presvedčená o tom, že vďaka akceptovaniu akýchkoľvek pripomienok sa predíde stavu právnej neistoty a tým pádom ani nevznikne dôvod na prípadné sťažnosti na Ústavnom súde SR. Keďže hlavným princípom súdnej rady je nezávislosť a nestrannosť, zákaz kandidatúry sudcov za politické strany a hnutia považuje za správny. 

 

img

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR počas včerajších hodín opätovne odobrili novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Prezidentka Zuzana Čaputová ho však na zákláde svojej právomoci vrátila parlamentu. Nesúhlasila totiž s časťou novely týkajúcej sa zbavenia funkcie sudcu v prípade kandidovania vo voľbách do NR SR alebo Európskeho parlamentu, jej pripomienku plénum schválilo. Poslanci zároveň posunuli účinnosť novely na 15. októbra tohto roka.

 

img

 

Podľa vládnej novely má sudca kandidujúci v parlamentných voľbách či eurovoľbách prísť o funkciu sudcu. Tento pozmeňujúci návrh predniesol opozičný poslanec Alojz Baránik a NRSR ho podporila. Sudcovia tak nebudú môcť kandidovať na kandidačnej listine politickej strany či hnutia.

 

img

 

Prezidentka so zámerom zákona súhlasila, prekážal jej technický nedostatok. Problém videla v spôsobe, akým k zániku funkcie sudcu dochádza. Účinnosť vzdania sa funkcie sudcu nastáva doručením prezidentovi. Doručenie však v návrhu absentovalo, čím by v prípade podpísania zákona nastal nedostatok právnej úpravy, ktorou by sa nevedela určiť účinnosť zániku sudcovskej funkcie. Prezidentka tak žiadala parlament, aby sa do novely dostalo aj ustanovenie o doručení vzdania sa funkcie prezidentovi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona