VIDEO: Utajená nahrávka Johna Lennona a Yoko Ono sa draží práve dnes!

NETKY.SK • 28 September 2021, 08:25 • 2 min
VIDEO: Utajená nahrávka Johna Lennona a Yoko Ono sa draží práve dnes!

Vzácnu kazetovú nahrávku Johna Lennona a Yoko Ono, ktorá trvá 33-minút, vytvorili štyria dánski tínedžeri pred viac ako 50 rokmi. Len niekoľko mesiacov predtým, ako The Beatles oznámili rozpad. Kazetu dnes vydražia. Obsahuje rozhovor s párom a neverejnú pieseň.

slovakia

left justify in out

 

 

Kazeta obsahuje rozhovor s párom a neverejnú pieseň. Aukčný dom, ktorý ju predáva, odhaduje, že by sa mohla dostať medzi 32 000-50 000 dolárov a pravdepodobne pôjde do múzea alebo k zberateľovi.

 

img

 

Banda hipisákov

V januári 1970 sa skupina školákov rozhodla stretnúť s ikonickým hudobníkom a urobiť s ním rozhovor pre svoje školské noviny. "Boli sme banda 16-ročných hipisákov,“ hovorí Karsten Hoejen, ktorý nahral. Hovorí, že ich väčšinou zaujímali mierové kampane Lennona a Yoko Ono.

Miestni obyvatelia boli prekvapení, keď zistili, že hviezdy zostávajú v meste Thy na ďalekom severozápade Dánska.

 

img

 

Dvojica prišla stráviť čas s dcérou Yoko Ono, Kyoko, ktorá v tej oblasti žila so svojím otcom Anthonym Coxom a jeho manželkou Melindou. Spočiatku ich pobyt zostal bez povšimnutia. Akonáhle sa to verejnosť dozvedela, konala sa tlačová konferencia. Štyria tínedžeri presvedčili učiteľa, aby ich nechal ísť a dohodli si odvoz na miesto konania, ale zdržala ich snehová búrka a udalosť zmeškali.

 

"Trvalo to dlho, pretože sme mali sneh a zľadovatené cesty. Keď sme prišli, všetci už odchádzali,“ spomína pán Hoejen. Mladý pán Hoejen, vyzbrojený požičaným kazetovým rekordérom a mikrofónom, nahral stretnutie a jeho priateľ Jesper Jungersen fotografoval.

 

John sa ho opýtal: "Odkiaľ pochádzaš? Rozhlasová stanica?“  "Nie, zo školského časopisu, “povedal som,“ spomína Hoejen. Stretnutie bolo „veľmi milé“ a „uvoľnené“. Lennon a Ono sedeli na pohovke spolu s Kyoko, Anthonym a Melindou Cox. "Sedeli s nohami na stole vo vlnených ponožkách.“

 

img

 

V tom čase vo Vietname stále zúrila vojna. Len mesiace predtým Lennon a Ono usporiadali z postele protesty za mier. Lennon sa na nahrávke pýta: "Ako vám ľudia, ako ja, môžu pomôcť s mierom na celom svete? Napodobňujte, čo robíme."

 

img

 

V jeden moment sa pár pridal k dánskej tradícii a tancoval okolo vianočného stromčeka. Potom hral Lennon  na gitare a spieval hit Give Peace A Chance.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Legendárny Macaulay Culkin opäť rozbieha hereckú kariéru!

 

 

Krátka melódia

Dvojica tiež predviedla krátku melódiu s názvom Radio Peace. Bola napísaná ako ústredná pieseň pre rozhlasovú stanicu.

 

"Rozhlasová stanica nebola nikdy otvorená a pieseň nebola nikdy zverejnená. Pokiaľ je nám známe, jediné miesto, kde táto pieseň existuje, je na našej kazete. Takáto nahrávka je vzácna!"

 

 

Nahrávka bola urobená len niekoľko mesiacov predtým, ako The Beatles oznámili rozpad. O niekoľko desaťročí neskôr si pán Hoejen uvedomil, že má cenný predmete a pásku uložil do bankového trezoru.

 

 

Teraz je staromódna kazeta v aukcii v hlavnej dánskej aukčnej sieni Bruun Rasmussen v Kodani spolu s originálnou kópiou školských novín a 23 fotografiami.

 

„Takáto nahrávka je skutočne veľmi vzácna,“ povedala režisérka Alexa Bruun Rasmussenová pre BBC. „Nie sme si istí, či existujú aj ďalšie nahrávky, ako je táto, pretože je to neoficiálna nahrávka.“  Z tej doby existujú aj ďalšie nahrávky, sú to však oficiálne tlačové rozhovory. Osoba, ktorá si ju kúpi, bude pravdepodobne „niekto veľmi zanietený pre Johna Lennona“.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies