Prezident ČR Miloš Zeman udelil jordánskemu kráľovi Rad Bieleho leva

NETKY.SK • 11 Február 2015, 17:08 • 2 min
Prezident ČR Miloš Zeman udelil jordánskemu kráľovi Rad Bieleho leva

AMMÁN - Najvyššie české štátne vyznamenanie - Rad Bieleho leva I. stupňa s reťazou - odovzdal dnes prezident ČR v jordánskom Ammáne panovníkovi tejto blízkovýchodnej krajiny, kráľovi Abdalláhovi II. Osobne si z rúk hostiteľa prevzal najvyššie jordánske vyznamenanie - Rad Husajna bin Alího.

slovakia

left justify in out

Miloš Zeman ocenil vyznamenaním odvahu jordánskeho panovníka v boji proti tzv. Islamskému štátu a už skôr poznamenal, že ocenenie má byť podporou v jeho boji proti terorizmu. Jordánsky kráľ si prevzal aj kord českej hradnej stráže,  ktorý by mu mal pripomínať jeho návštevy na Pražskom hrade a ktorý bol vyrobený špeciálne pre neho.
     

Miloš Zeman dnes ukončí návštevu Jordánska a presunie sa do Spojených arabských emirátov. Jeho cesta má aj ekonomický význam, čo dokazuje prítomnosť veľkej skupiny českých podnikateľov, ktorá hlavu štátu počas nej sprevádza a ktorá sa v oboch krajinách zúčastňuje na dvojstranných podnikateľských seminároch.
     

Udelenie Radu Bieleho leva, ktorý jestvuje v civilnom a vojenskom variante v celkove piatich triedach, cudzím štátnym občanom je výhradnou kompetenciou najvyššieho českého predstaviteľa podobne ako jeho prepožičanie v prípade občanov ČR.
     

Pri príležitosti štátneho sviatku ČR 28. októbra 2014 si Rad Bieleho leva prevzal na Pražskom hrade aj predseda vlády SR Robert Fico ako ocenenie za vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky, ale aj za prínos k skvelým susedským vzťahom medzi našimi krajinami. Predvlani sa rovnakej pocty dostalo vtedajšiemu prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi. Už v roku 2003 sa medzi laureátov zaradil in memoriam aj Alexander Dubček.
     

Medzi ďalších laureátov tohto ocenenia patria napríklad niekdajší československý prezident Edvard Beneš, vynálezca Nikola Tesla, americkí generáli George S. Patton a John M.D. Shalikashvili, ale aj spisovateľ Josef Škvorecký. V období samostatnej ČR po roku 1993 pribudli medzi nositeľov spomínaného radu aj vtedajší španielsky kráľ Juan Carlos, britská panovníčka Alžbeta II., medzičasom bývalí prezidenti USA Ronald Reagan, Bill Clinton a George Bush, niekdajší prvý muž ZSSR Michail Gorbačov, nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, vtedajší najvyšší francúzski predstavitelia Francois Mitterrand (in memoriam) a Jacques Chirac, niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, či bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová, ale aj sir Nicholas Winton. Ocenenie však dostali aj tak kontroverzne vnímané osobnosti ako Benito Mussolini, Fidel Castro, Lenonid Brežnev, Kim Ir-sen, Muammar Kaddáfí, Jásir Arafat alebo Mengistu Haile Mariam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies