Prestáva si strecha nad hlavou plniť svoje povinnosti a funkcie?

NETKY.SK • 12 Október 2022, 18:10 • 2 min
Prestáva si strecha nad hlavou plniť svoje povinnosti a funkcie?

BRATISLAVA - Kondenzácia je obrovský problém a postihuje značnú časť našich domácností. A práve teraz na jeseň, sa prejavuje v ešte väčšej sile, čo nám spôsobuje problémy. Tie môžu byť ešte naliehavejšie ako v mnohých iných častiach vášho domova, pretože podkrovie na streche je priestor, kde pravdepodobne trávime málo času. To znamená, že kondenzácia sa môže hromadiť a spôsobiť veľa škôd skôr, ako si to vôbec všimneme a uvedomíme.

slovakia

left justify in out

Odhaduje sa, že 1 z 5 domov je postihnutých kondenzáciou v podkroví alebo v jeho okolí. A ak si aj vy myslíte, že by ste mohli mať problém s kondenzáciou, potom stojí za to, aby ste ju čo najskôr skontrolovali, kým nespôsobí príliš veľké škody. Z dlhodobého hľadiska by ste potom o strechu nad hlavou mohli v nečakanej chvíli veľmi rýchlo prísť. 

 

Kedy treba spozornieť?

 

Ak nekontrolujete podkrovie pravidelne, zistenie príznakov kondenzácie môže chvíľu trvať v závislosti od závažnosti problému. Najznámejšími znakmi sú vlhké škvrny vo vašom podkroví alebo voda na spodnej strane strešnej krytiny a membrány. Na stropoch sa môžu objaviť čierne škvrny a spóry plesní sa môžu rozšíriť na oblečenie a iné bytové doplnky. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, musíte konať, aby ste zabránili zhoršeniu problému.

 

Hydroizolácia strechy je základ

 

Výhody izolácie podkrovia sú dobre známe a je úplne pochopiteľné, že majitelia domov sa rozhodnú izolovať alebo zlepšiť existujúcu izoláciu svojich strešných priestorov. Kompletná hydroizolácia strechy znižuje nielen vlhkosť v dome, ale aj tepelné straty, takže váš domov je teplejší a pomáha udržať váš účet za energiu pod kontrolou. 

 

Nevýhodou je, že izolácia strechy môže zabrániť tomu, aby váš majetok „dýchal“. Ak vzduch nemôže správne cirkulovať, potom všetka vlhkosť vo vzduchu nemôže uniknúť a bude kondenzovať na studených povrchoch vo vašom strešnom priestore. Je preto dôležité, aby bola hydroizolácia nainštalovaná odborníkmi správne, aby sa tomuto problému predišlo.

 

Nápomocný môže byť aj odvlhčovač

 

Názov tohto moderného zariadenia hovorí za všetko, pretože pomerne jednoducho odstraňuje nadmernú vlhkosť zo vzduchu v miestnosti. Laicky povedané odoberá vodu zo vzduchu. Na zníženie vlhkosti zariadenie nasáva vzduch, odsáva z neho vodnú paru a vracia vzduch do miestnosti.

 

Kvalitné odvlhčovače merajú vlhkosť v miestnosti a znižujú ju, kým sa nedosiahne požadovaná hodnota. Potom sa odvlhčovač automaticky vypne a urobí si prestávku, kým vlhkosť nezačne opäť stúpať. 

 

Čo sa stane, ak izoláciu podceníte?

Ak sú podkrovné poklopy zle izolované, vlhký vzduch z vášho domova sa dostane do podkrovného priestoru a kondenzuje na akomkoľvek studenom povrchu, ktorý nájde. Táto voda potom bude stekať po vnútornej strane strechy na podlahu predtým, ako potenciálne presiakne do vášho domu nižšie a spôsobí vlhké škvrny na vašich stropoch.

 

 

Čo sa stane, ak izoláciu podceníte?

 

Nielen na ochranu proti často škodlivým, no v zime vzácnym UV lúčom slnka slúžia okenné rolety. Veľmi dobre s ich pomocou môžete svoje okno izolovať aj pred chladom a vlhkosťou. Ak teda riešite kompletnú ochranu strechy pred kondenzáciou, neváhajte si aj tieto otvory poistiť výberom kvalitných roliet pre strešné okná. Okrem tepelnej a svetelnej izolácie, sa postarajú aj o vaše súkromie, čím sa nielen ochrana interiéru, ale aj vaše pohodlie a bývanie zlepšia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies