Organizácia Spojených národov zverejnila alarmujúcu správu o chudobe vo svete

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 09:10 • 2 min
Organizácia Spojených národov zverejnila alarmujúcu správu o chudobe vo svete

NEW YORK - Rozvojový program OSN (UNDP) v správe poukazuje na to, že ruská invázia na Ukrajinu zhoršila situáciu pre milióny ľudí po celom svete.

slovakia

left justify in out

UNDP odhaduje, že počet ľudí, ktorí sa prepadli pod hranicu chudoby sa zvýšil až na 71 miliónov. Stalo sa tak najmä v dôsledku  prudko rastúcich cien potravín a energií. Infláciu značne prehĺbila aj vojnová situácia na Ukrajine. 

 

V prvých troch mesiacoch od začiatku vojny sa prepadlo pod hranicu chudoby, ktorá je definovaná tým, že na svoje živobytie má človek denne 1,90 dolára alebo menej, takmer 52 milióna ľudí. Podiel obyvateľstva sveta pod touto hranicou chudoby tak stúpol na deväť percent. Okrem toho sa 20 miliónov ľudí dostalo pod hranicu chudoby definovanú tým, že na jeden deň majú maximálne 3,20 dolára.

 

img

 

Rýchlosť, akou sa taký veľký počet ľudí prepadol pod hranicu chudoby, prekonala podľa UNPD aj ekonomické ťažkosti pociťované počas pandémie koronavírusu. UNDP poznamenal, že za zhruba 18 mesiacov protipandemických lockdownov sa do chudoby globálne dostalo 125 miliónov ľudí.

 

Potom ako Rusi začali vojenskú inváziu na Ukrajine, chudoba postihla len za prvé tri mesiace vojny  viac ako 71 miliónov ľudí. „Táto rýchlosť je veľmi veľká," skonštatoval hlavný ekonóm UNDP a autor správy George Molina.

 

Čítajte aj: Koniec vojny sa nekoná. Putin vydal nový rozkaz!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies