Preprava fanúšikov na ME v Bordeaux sa komplikuje, štrajkuje väčšina zamestnancov

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 18:56 • 2 min
Preprava fanúšikov na ME v Bordeaux sa komplikuje, štrajkuje väčšina zamestnancov

BORDEAUX - Len niekoľko hodín pred oficiálnym otvorením futbalového EURO 2016 zaznamenali vo francúzskych mestách problémy s rôznymi druhmi štrajkov, prevažne dopravného charakteru.

slovakia

left justify in out

Vážna situácia je aj na juhozápade krajiny v 230-tisícovom meste Bordeaux, v ktorom slovenská reprezentácia nastúpi v sobotu na svoj premiérový zápas na šampionáte proti Walesu.

Regionálne periodiká z Bordeaux a okolia informovali, že v piatok vstúpilo do ostrého štrajku 50-70 percent z celkového počtu ľudí pracujúcich pre spoločnosť Keolis, ktorá spravuje mestský dopravný systém.

 

Úrady v metropole Akvitánska na túto skutočnosť zareagovali vydaním stanoviska, podľa ktorého sa "presun fanúšikov môže v deň stretnutia výrazne skomplikovať". Trpezlivosťou by sa mali vyzbrojiť aj priaznivci zo Slovenska, ktorých sa do Bordeaux chystá až osemtisíc.

 

Štrajkujúci zamestnanci Keolisu žiadajú nárazové vyplatenie prémie 500 eur na osobu, keďže podľa vlastných slov počas futbalového šampionátu vykazujú nadčasovú prácu. V opačnom prípade sľubujú vytrvanie vo svojej aktivite. Riaditeľ Keolisu Hervé Lefevre tvrdí, že ich požiadavky sú prehnané.

 

"V tejto chvíli robíme maximum pre to, aby doprava v meste fungovala v normálnom režime. Kladieme dôraz na to, aby ľudia nepocítili výpadky, aj keď situácia nás zaskočila. Ale keď začneme dávať špeciálny bonus za EURO 2016, potom by sme museli pristúpiť aj na to, aby sme vyplácali odmeny tiež na Nový rok, 14. júla, počas hudobného festivalu a tiež cez slávnosti vína. To však nie je možné," vyhlásil rezolútne.

 

Najvypuklejšie problémy hlásia v Bordeaux v rámci električkovej dopravy. Niektoré linky boli z dôvodu štrajkov presmerované, resp. jazdili po skrátených trasách. Namiesto päťminútových pravidelných intervalov premávali električky len každých 7-10 minút. Meškania, resp. výluky zaznamenala aj autobusová doprava. V sobotu by mali vozidlá mestskej hromadnej dopravy previezť na štadión Matmut Atlantique ležiaci mimo centra až 20.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies