Z Fínska na Kubu a naspäť za jeden deň

NETKY.SK • 21 September 2020, 16:14 • 2 min
Z Fínska na Kubu a naspäť za jeden deň

Takúto vymoženosť si užijete napriek tomu, že si zacestujete len pár desiatok kilometrov. Ako je to možné?

slovakia

left justify in out

V jeden deň môžete byť vo Fínsku, potom si zájsť na Kubu, nadýchnuť sa atmosféry Karibiku a v ten istý deň sa môžete poprechádzať opäť po inej fínskej obci. A to nie vďaka virtuálnej realite. Ale osobne.

 

Slovenské Fínsko

Všetko dokonca zažijete na Slovensku. A všetko v dvoch okresoch. Na Slovensku sa dokonca nachádza miesto s názvom Fínsko. Ľudia sú tu milí, nostalgicky spomínajú na to, ako im boli v roku 1958 postavené domčeky vo fínskom štýle. Prečo práve vo fínskom štýle? A kto im to postavil? Keď sa prechádzate po tejto časti Vyhní, máte naozaj pocit, že ste vo Fínsku.

 

img

 

Malebná časť

Už neexistujúci strojársky závod vo Vyhniach postavil svojím zamestnancom domčeky v časti obce, ktorú odvtedy prezývajú „Fínsko“. Milan Luptovský sa zaoberal históriu Vyhní prezradil, že je malebná vyhnianska štvrť je dielom niekdajších závodov.

 

Cítiť pohodu

Ľuďom sa tu býva dobre, cítiť tu veľkú pohodu. Obyvateľka vyhnianskeho „Fínska“ Magdaléna Danková vysvetlila, že hoci kedysi sa tu kúrilo len pieckami, dnes je tu už prakticky všetko, vrátane vykurovania zemným plynom, a kto chce, si prikuruje aj elektrinou.

 

img

 

Turisti

„Fínsko“ v okrese Žiar nad Hronom už objavili aj turisti, ktorých sem podľa Dankovej chodí už dosť. „Veľmi sa to ľuďom páči, aj si fotia niektoré časti. Je to aj upravené prostredie. Keď prejdete ulicou, tak pred každým domčekom je nejaká pekne upravená záhrada,“ vysvetlila s tým, že turisti si radi chodia pookriať na toto malebné miesto. „Chodia hore na Sitno a tadeto po okolí si robia vychádzky,“ dodala.

 

img

 

Slovenské Kuby

S Kubou to už na Slovensku nebude tak jednoduché. Ak nehovoríme o rýchle sa rozbiehajúcej virtuálnej realite. No zostaňme teraz pri klasickom cestovaní. Kubánske dedinky s architektúrou podobnou tej v Havane na Slovensku zatiaľ nemáme, no môžeme si atmosféru s nádychom krajiny Che Guevaru či Fidela Castra vychutnať v podobe kubánskych pubov.

 

Valašsko-karibský

Jedno čarovné miesto sa nachádzalo v Bzenici, len pár kilometrov od „Fínska“. Kubu ste si tu mohli vychutnať uprostred Valašsko-karibského šenku. Po udalostiach z roku 2006, keď majiteľ musel podnik po peripetiách dočasne zavrieť, sa už turisti z touto atrakciou môžu pokochať len z exteriéru.

 

img

 

Z jednej strany od cesty vidíte smerovník s rôznymi karibskými destináciami, od vedľajšej ulice vidieť veľkú vlajku Ostrova slobody a nápis Cuba. V šenku oficiálne sídli aj Konzulát Valašského kráľovstva a na návštevu sem sa vraj chystal aj slávny valašský herec Bolek Polívka.

 

img

 

Fínsko v Sklenom

Po malom sprítomnení Kuby, ktorý v Bzenici založil valašský konzul Rostislav Bonish sa môžete vybrať smerom na sever. V obci Sklené neďaleko Turčianskych Teplíc zažijete niečo podobné, ako vo Vyhniach. Aj tu sa nachádza časť, ktorú volajú Fínske domčeky. Ide o chatovú oblasť, ktorá architektúrou tiež trochu pripomína Fínsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona