Prenos koronavírusu zo Slovenska do zahraničia je spomedzi okolitých krajín najnižší

NETKY.SK • 25 Máj 2020, 14:49 • 2 min
Prenos koronavírusu zo Slovenska do zahraničia je spomedzi okolitých krajín najnižší

BRATISLAVA - Riziko rozširovania epidémie do zahraničia je zo strany Slovenska najnižšie. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), ktorý v pondelok počas videokonferencie, ktorej hlavnou témou bola koordinácia krokov pri zvažovanom uvoľnení obmedzení v prípade hraničných režimov, hovoril s ministrami zahraničných vecí Slavkovského formátu a Maďarska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sympatie s Maďrskom 

"Slovensko podporilo prizvanie Maďarska, aby sme aj v tomto rozšírenom formáte pokračovali v diskusii, čo sa týka hraníc. Ocenil som pritom práve tú skutočnosť, že Maďarsko ako prvé umožnilo našim občanom vstup na svoje územie bez potrebných testov," vyhlásil Korčok.

 

img

 

Okolité krajiny zatiaľ len v EÚ 

Svojich rezortných partnerov Korčok informoval o rozhodnutí vlády SR umožniť slovenským občanom vycestovať do okolitých krajín s výnimkou Ukrajiny na dobu 24 hodín, ak spĺňajú podmienky vstupu cieľovej krajiny.

 

img

 

"Kolegovia z okolitých krajín sú si vedomí, že naša krajina má najlepšie výsledky v boji s pandémiou, preto som ich požiadal o to, aby naši občania mohli cestovať do Rakúska a Česka aj bez testov. Aj z toho dôvodu, že riziko rozširovania epidémie je zo strany Slovenska najnižšie. Treba však uviesť, že partneri očakávajú rovnaké podmienky aj od nás," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

 

Príprava otvorenia hraníc 

Rakúsky, český a maďarský kolega na rokovaní podľa tlačového odboru MZVaEZ SR informovali o svojom pripravovanom rozhodnutí otvoriť svoje hranice so susednými štátmi vrátane Slovenska k 15. júnu.

 

img

 

Závisieť to bude aj od druhej strany 

"Postoj Slovenska však bude záležať od vývoja epidemiologickej situácie v uvedených krajinách, ale aj od vývoja v tých krajinách, s ktorými si naši susedia otvoria hranice," doplnil Korčok s tým, že odpoveď je potrebné nájsť aj vo svetle očakávaní našich občanov, ktorí sa zaujímajú o možnosti cestovania do Chorvátska.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies